Obserwuj bloga przez email

Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną

Dzisiaj piątek, a do tego przedświąteczny, więc wypada podać na stół śledzia. Tym razem w śmietanie, ale trochę inaczej, bo z dodatkiem świeżej bazylii. Przepis dostałam od koleżanki, "poprawiłam" go lekko po swojemu i oto jest. Zapraszam do stołu, jeśli Wam zasmakuje, to może przygotujecie go na święta? 






Składniki:
4 płaty solonych śledzi
3 średnie cebule
1 łyżka cukru
1-2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii
100 ml dobrej gęstej śmietany

Płaty śledziowe niezbyt mocno wymoczone (powinny być słonawe, gdyż śmietany nie solimy już) osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski lub kliniki - jak kto lubi. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Dodać sok z cytryny, pokrojone śledzie, bazylię i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny.


Podawać podobnie jak tradycyjne śledzie w śmietanie, czyli z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Można też podać jako klasyczną przekąskę.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. O mniam uwielbiam śledzie :) W takim wydaniu jeszcze ich nie próbowałam więc czas najwyższy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są troszkę inne, słodkawe i z delikatnym posmakiem bazylii :) pewnie Ci zasmakują :)

      Usuń
  2. Uwielbiam śledzie w każdej postaci, mogłabym jej jeść nawet na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to witam w klubie śledziożerców ;)
      niebawem kolejna sałatka ;)

      Usuń
  3. Śledziki w śmetanie omomom, już niedlugo. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię, nawet mamy teraz w domu, ale bez bazylii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na święta! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. idealne :) niby tylko w śmietanie, ale jednak inaczej :)

      Usuń
  6. nie wiem, czy mogę to tak napisać, ale bazylia chyba trochę uszlachetniła ich smak?
    Zapowiadają się bardzo kusząco! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. własnie tak: uszlachetniła smak :) miałam małe opory przed takim połączeniem, ale okazało się że wyszło pysznie :)

      Usuń
  7. moja Mama bedzie zachwycona, bo uwielbia bazylie ;))) Super! tylko dlaczego cebule przesypuje sie cukrem? Nigdy o tym nie wiedzialam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cebula przesypana wcześniej cukrem zmięknie odrobinę, stanie się delikatniejsza
      niektórzy parzą ją, ja wolę zasypać lekko cukrem :)
      cukier również smakowo dobrze się komponuje :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...