Obserwuj bloga przez email

Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami

Nie pamiętam skąd mam pomysł na te sałatkę, wiem tylko, że znam ją od bardzo dawna. Jest pyszna i przede wszystkim bardzo efektownie wygląda. Układamy najprostsze składniki warstwami, a górę smarujemy majonezem lub sosem jogurtowym z dodatkiem majonezu. Najlepszy do tej sałatki jest najzwyklejszy solony śledź. Płaty też są dobre, jednak tylko ten solony ma najwięcej smaku. Przygotujcie tę sałatkę przynajmniej na dobę przed podaniem, a przekonacie się sami, ze warto było, Acha, sałatka najładniej wygląda w przeźroczystej wyższej misce. Wtedy pięknie widać warstwy i przenikający przez nie sok z ugotowanego buraczka.



Składniki:
2 całe solone śledzie (lub ewentualnie 4 pojedyncze filety)
3 średnie ziemniaki
3 większe marchewki
2 większe pietruszki
10-12 cm średniego pora
1 średnie jabłko
3 jajka
kilka łyżek majonezu

Śledzie wyfiletować, usunąć drobne ości, opłukać i pokroić w grubszą kostkę lub cienkie paseczki. Jeśli mamy gotowe filety, wtedy wystarczy je opłukać i pokroić. (Śledzi nie moczymy, gdyż nie będziemy dodawać soli do pozostałych składników. Sałatka ma przejść solą i słonym smakiem śledzi.)
Buraki, marchew, pietruszkę i ziemniaki ugotować w skórkach - buraki oczywiście osobno. Wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w grubsza kostkę. Jabłko opłukać, obrać ze skórki i usunąć gniazdo nasienne - pokroić w kostkę. Pora opłukać i pokroić w cienkie półplasterki.
Składniki układamy dowolnie warstwami. Jako przedostatnia warstwa powinny być buraki, wtedy ich sok (o ile będą wystarczająco soczyste) powinien zabarwić punktowo warstwę majonezu.


Moje buraczki w sałatce widocznej na zdjęciu, nie były dość soczyste, więc - niestety - tego nie widać. A może wystarczyło zrobić bardzo cienką ostatnią warstwę? W każdym razie polecam Wam te kolorową i pyszną sałatkę ze śledziem i buraczkami.

Smacznego!

22 komentarze:

  1. Bardzo lubię ta sałatkę, jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam tę sałatkę, jest bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te "stare" potrawy ciągle wracają na nasze stoły :)

      Usuń
  3. Zrobiłam się przez Ciebie głodna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepraszam :) (nie) poprawię się ;)))))

      Usuń
  4. Nie jadłam jeszcze takiej sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam dość sceptyczny stosunek do buraczków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiem, pamiętam :) jednak warto przełamywać się i próbować takich nie za bardzo lubianych składników w różnych potrawach :) czasem można się zdziwić :)

      Usuń
  6. Połączenie smaków Małgosiu - rewelacja :) uwielbiam, podobna do Szuby, którą kocham i zawsze gości na moim stole wigilijnym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas też bywa szuba, tylko inaczej się nazywa ;)

      Usuń
  7. Naprawdę wygląda wspaniale! Taka kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O ja!! Późny wieczór, a ja sie gapię na Twoją uroczą sałatkę! ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przygotowuję podobną za śledziami. Też pyszna... A jaka kaloryczna!!! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  10. jeszcze nie robiłam, spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...