Obserwuj bloga przez email

Postna kapusta z grzybami



Kapusta z grzybami to potrawa, bez której Boże Narodzenie nie istnieje. Ja nie znam domu, gdzie nie podaje się jej podczas wigilijnej kolacji. każda gospodyni ma swoje sposoby, aby była pyszna i pachnąca świętami. Mój sposób to przede wszystkim dobrej jakości grzyby, których nie obgotowuję przed duszeniem, gdyż w ten sposób traci się większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę.

Boże Narodzenie




Składniki:
ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty
3 garście suszonych grzybów
1 większa cebula
3 średnie liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
sól, świeżo mielony pieprz - do smaku


Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej kilka godzin, najlepiej na noc. 
Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, wtedy przed gotowaniem trzeba przepłukać ją lekko w zimnej wodzie.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, poddusić na oleju, powinna się tylko minimalnie zrumienić. Odciśnięte i wypłukane grzyby pokroić niezbyt drobno i dodać do cebuli. Wszystko razem udusić do miękkości.
Ugotowaną i odciśniętą kapustę przełożyć do grzybów, dodać cukier, pieprz, ewentualnie odrobinę soli - do smaku. Przesmażyć krótko na większym ogniu i odstawić.


Boże Narodzenie


Kapusta najlepsza jest na drugi dzień po ugotowaniu, kiedy wszystkie smaki przegryzą się. Ja przygotowuję ją 2-3 dni przed świętami.

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia dania, którego nie lubię, bu;).

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż zapachniało! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już niedługo pojemy sobie takich pyszności :)
      buziaki dla Andrzeja :*

      Usuń
  3. Nie jestem fanką kapusty, bigosu itp. dań, ale pamiętam kiedyś jadłam u koleżanki kapustę pieczoną - nie wiem jak jej mama ją przygotowywała, ale zajadałam i aż mi się uszy trzęsły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. często jest tak, że czegoś nie lubimy i unikamy, a nagle ktoś poda zrobione inaczej i jesteśmy w szoku, ze pyszne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...