Obserwuj bloga przez email

Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną

Najlepszą dynią do faszerowania i zapiekania jest dynia piżmowa. Oprócz niezaprzeczalnych walorów smakowych, wygląda cudownie na talerzu.

Jeszcze można kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania. Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny. Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne, gdyż samo wydrążenie jej zajmie nam "chwilkę" i momentami pewnie wystawi naszą cierpliwość na próbę. Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto.

Dynia piżmowa faszerowana mięsem i kaszą jaglaną



Przepis na farsz do zapiekanej dyni

Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:
500 g wieprzowej karkówki
1 średnia pierś z kurczaka
pól szklanki kaszy jaglanej
pół suchej bułki
mleko do namoczenia bułki
sól, pieprz - do smaku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
duża szczypta ostrej papryki
3 łyżki posiekanej niezbyt drobno natki pietruszki
1 średnia marchew
odrobina oleju do posmarowania dyni przed pieczeniem

Mięso zmielić maszynką ze średnim sitkiem lub bardzo drobno posiekać.
Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą i ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. (Proporcje: 1 część kaszy jaglanej + 2 części wody. Gotować około 10-15 minut na małym ogniu.) Ugotowaną kaszę wystudzić.
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć.
Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Wszystko razem połączyć z przyprawami i dokładnie wymieszać.

Dynię umyć dokładnie. Z jej czubka ściąć "kapelusz". Używając noża i łyżki wydrążyć dynię aż do dna, usuwając jednocześnie pestki. Nałożyć do niej farsz ubijając go lekko długą łyżką, aby dostał się do samego dołu. Przykryć dynię "kapeluszem", nasmarować lekko olejem i owinąć folią aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz. Lepiej (zdrowiej) jest jednak użyć papieru do pieczenia. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i zapiekać przez około 70 minut. Po tym czasie ostrożnie zdjąć folię i dopiec dynię zwiększając temperaturę do 190-200 stopni aż skórka się przypiecze. Można użyć termoobiegu.




Upieczoną dynię pokroić w grube plastry lub kliny. Podawać z chrupiącym pieczywem i ulubionym sosem na bazie jogurtu.

Przepis na sos czosnkowo-pietruszkowy

Składniki:
kubeczek (ok.200 ml) naturalnego jogurtu
3 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz (najlepiej biały) do smaku

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Można też zetrzeć go na średniej jarzynowej tarce. Pietruszkę opłukać i posiekać. Wszystko dodać do jogurtu, przyprawić i dobrze wymieszać.





Można ją podawać na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno, jako przystawkę.



Czyż nie wygląda jak kawałek słońca na talerzu??


14 komentarzy:

  1. To trafilas dzis Malgosiu w moje smaki i gusty, choc zawsze u Ciebie sa wspaniale przepisy, to dzis, ta dynia i do tego kaszka jaglana, ktora uwielbiam i nawet dzis jadlam na sniadanie, przeszla moje wszelkie oczekiwania. Z pewnoscia wybornir smakuje i jak pieknie to wyglada. witualnie efekt bajeczny!! Dziekuje Ci za wspanialy przepis i serdecznie Cie Malgosiu pozdrawiam:):)

    www.elisabeth-brzeski.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, jeśli lubisz dynie to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu :)

      Usuń
  2. Nie przepadam za daniami z kaszą... jakąkolwiek. Na święta z trudem idzie mi siegnięcie po łyżkę kaszy z grzybkami. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kasza jaglana w tym przepisie jest niewyczuwalna :) nadaje farszowi lekkości :)

      Usuń
  3. ale ciekawe danie, pierwszy raz coś takiego widzę, bardzo oryginalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja Co Gosiu zazdroszczę, że jadłaś takie smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zabij ale myślałam po miniaturce, że to ciasto:) a to takie cudo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no popatrz, nie wpadłam, że może skojarzyć się z ciastem :)

      Usuń
  6. Bardzo lubię dynię i kasze. Do jaglanej przekonałam się z czasem. W takim zestawieniu na pewno by mi pasowało. Trochę bym przerobiła to i Małgonia mogłaby zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, chyba przeprowadzę się bliżej Ciebie. Co za rarytasy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...