Obserwuj bloga przez email

Buraczkowe ciasto czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową

Przepis na to ciasto powstał przypadkowo. W jednym z programów telewizyjnych (nie pamiętam jakim, na pewno nie był to polski program), zobaczyłam ciasto z buraków. Zaciekawiło mnie bardzo, zapisałam składniki i sposób wykonania. Kilka dni później ugotowałam buraczki, wystudziłam je i zabrałam się za pieczenie. I nagle okazuje się, że czekolada potrzebna do ciasta została dzień wcześniej podstępnie przez jakiegoś złośliwego chochlika zjedzona... Trzeba było improwizować, a z tej improwizacji powstał inny przepis. Ciasto okazało się smaczne, w smaku dawało się wyczuć słodkawy smak buraczków, który w połączeniu z dużą ilością kakao był bardzo oryginalny. Mogę Wam spokojnie polecić to ciasto, jeśli szukacie czegoś innego, czegoś bardziej oryginalnego.

ciasto z buraków


Składniki:

4 nieduże czerwone buraki (przed ugotowaniem ważyły około pół kg)
150 g masła
1/3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
5 łyżek dobrego gorzkiego kakao
5-6 łyżek bardzo mocnej kawy (2 łyżeczki drobno mielonej kawy zaparzonej i przecedzonej)
5 jajek
szczypta soli
150 g mąki pszennej
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 


Buraki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej lub zmiksować w malakserze.
W garnuszku rozpuścić masło, dodać mleko, kakao i 2/3 cukru. Zagotować i odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu dodać starte buraki, kawę, skórkę pomarańczową, roztrzepane żółtka i dokładnie razem połączyć. 
Białka ubić na sztywna pianę z resztą cukru i szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą buraczaną. Mąkę przesiać i dodać do ciasta, delikatnie mieszając.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest dopieczone.


ciasto z buraków

Wystudzone ciasto polać polewą. Ja użyłam polewy czekoladowej i kolorowego lukru.


ciasto z buraków

Ciasto ma przepiękny kolor, jest wilgotne i pięknie pachnące, konsystencją przypomina...sernik.  Wyczuwalny zapach kandyzowanej skórki dodaje mu uroku i cudownie harmonizuje ze smakiem buraków. Z kubkiem dobrej herbaty czy kawy stanowią niesamowicie pyszny duet. Myślę, że na świątecznym stole takie ciasto będzie oryginalnie wyglądać.



8 komentarzy:

  1. Cudownie wyszla Ci ta improwizacja, Malgosiu !
    Ciasto wyglada wspaniale, na dodatek jest zdrowe, bo z buraczkow i dla tych co uwielbiaja ciasta, sa wspaniala niespodzianka, aby wreszcie zaczac jesc zdrowe ciasta! Dziekuje za swietny przepis i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do dań obiadowych mam większą fantazję i wyobraźnię niż do słodyczy, a to dziwne, bo słodycze uwielbiam pod każdą chyba postacią ;)))

      Usuń
  2. Gosiu chyba chcesz abym ważyła tonę. Coraz wiecej Twoim przpeisów zapisuję i próbuję. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie grozi Ci nadwaga :) przynajmniej na razie nie musisz się tym martwić :****

      Usuń
  3. To musi być dobre :) Podoba mi się skład, no i ta wilgoć w cieście :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekna ta babka!! Az ślinotoku dostałam od samego patrzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja uzależniłam się od Waszych odrywanych bułeczek kajmakowych :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...