Obserwuj bloga przez email

Tarteletki z domowym pasztetem, serkiem topionym i pieczarkami

Domowy pasztet wykorzystać można nie tylko na kanapki. Może także służyć jako farsz do pierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie zobaczyć w jednym ze starszych wpisów.



Składniki ciasta:
100 g masła
200 g mąki pszennej
szczypta soli
szczypta grubo zmielonego pieprzu

dodatkowo:
pasztet domowy
serek topiony
pieczarki

Zagnieść ciasto z masła, mąki, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na pół godziny. Foremki do tarteletek wysmarować masłem i wyłożyć niezbyt grubą warstwą ciasta. Można je równomiernie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, a następnie uformować palcami, lekko zakładając brzeg ku gorze.
Ciasto podpiec do minimalnego zrumienienia w temperaturze 170-180 stopni.


Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę pasztetu wyrównując go w foremce. Na pasztecie ułożyć warstwę serka topionego, a na nim plastry pieczarek. Całość posypać kruszonką z resztki surowego ciasta.


Piec w temperaturze 190 stopni do zarumienienia się. 


Podawać najlepiej na ciepło, choć na zimno tez są pyszne.



20 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. masz rację, świetnie pasują do nich :)

      Usuń
  2. pysznie wyglądają, chętnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu a Ciebie znów pyszności. Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no co ja poradzę, że lubię dobrze podjeść ;)))))

      Usuń
  4. To wlasnie jest wspaniale, ze z prostych skladnikow a takie pysznosci dla ciala i cudnosci dla oka, potrafisz Malgosiu przyrzadzic:):)

    Przepis REWELACJA!! Dziekuje i serdecznie Cie Malgosiu pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, tylko że moje ciało potem krzyczy, że starczy tych dobroci ;))))) hihihi...

      Usuń
  5. Ciekwy pomysł :) może uda mi się zrobić na weekend :)
    Zapraszam na nowy post

    http://kosmetykiwmoimswiecie.blogspot.dk/2014/11/organique-body-butter-coffee-beans.html?m=0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę smacznego i już do Ciebie biegnę ;)

      Usuń
  6. Gdyby nie pieczarki, byłoby to danie idealne;).

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam :) Ostatnio chodzę i sama nie wiem co bym zjadła a coś czuję że to by mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to musisz je zrobić :) na pewno zostaną z Wami na dłużej :)

      Usuń
  8. Bardzo fajny pomysł! Może uda mi sie podobne przygotować , choć najpierw muszę stawić czoło pasztetom!
    Ty , to tak ładnie umiesz skomponować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pasztet to prosta sprawa, dasz radę Dorotko :)

      Usuń
  9. Wyglądają wybornie. Jednak najpierw muszę zrobić pasztet i kupić wreszcie tarteletki, bo nie mam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to chyba już wiadomo, co Ci sprezentować :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...