Obserwuj bloga przez email

Racuchy bananowe z dodatkiem mąki kukurydzianej

Dzisiaj kolejny pomysł jak wykorzystać banany, których nikt nie chce zjeść :) I zdjęcia odnalezione w czeluściach komputera ;) Kiedyś przygotowywałam babeczki z bananami >klik!<, dzisiaj pora na danie obiadowe, z którego ucieszą się dzieci i...łasuchy. Racuchy to potrawa dość szybka, można je przygotować kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzą się również jako podwieczorek czy kolacja na słodko.

Racuchy bananowe


Składniki:
4 średnie banany mocno dojrzałe,
150 ml mleka,
pół szklanki mąki kukurydzianej,
1 szklanka mąki pszennej,
2 jajka,
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli
2-3 łyżki cukru waniliowego - przepis >klik!<


Banany rozgnieść widelcem, zasypać cukrem i odstawić. Przy bardzo dojrzałych bananach można dać mniej cukru, żeby racuchy nie były zbyt słodkie.
Mleko roztrzepać z jajkami, dodać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Połączyć. Na koniec dodać rozgniecione banany. Jeśli ciasto jest zbyt lejące można dodać jeszcze mąki pszennej. Jeśli zbyt gęste - mleka. Konsystencja zależy od bananów. Jeśli są bardzo miękkie, wtedy ciasto jest bardziej lejące. Najlepsza konsystencja ciasta to konsystencja gęstej śmietany.
Racuszki smażyć na oleju, na średnio rozgrzanym tłuszczu. 

Racuchy bananowe

Podawać z sosami na bazie jogurtu naturalnego - ja rozmieszałam jogurt ze skórką otartą z cytryny.

Racuchy bananowe

Smacznego!

20 komentarzy:

  1. fajny pomysł zamiast dodawania jabłek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. góra racuchów dobra zawsze i wszędzie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Banany lubię w każdej formie a ta wydaje się na prawdę ciekawa ;)
    Zapraszam do bezpłatnej promocji bloga na mojej platformie (rejestracja zajmuje chwilę)
    http://www.top-blogs.eu

    OdpowiedzUsuń
  4. A jezeli chcialabym zamiast bananow dodac jablka? W jakiej ilosci wtedy? Wlasnie rano myslalam o racuchach z cukrem pudrem, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że wyszłoby smacznie jakbyś na taką porcję ciasta dodała ze dwa starte na grubej tarce jabłka :) albo pokrojone drobno :)

      Usuń
  5. To musi być dobre. Fajne na piątkowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale fantastyczne racuchy, rozmarzyłem się :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno przepyszne. Dzisiaj spróbuję. Pozdrawiam Cię Małgosiu!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam racuchów. Z bananami to tylko dla Małgoni, bo ja mam na nie uczulenie. Chociaż może w takiej przetworzonej formie już byłoby ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muszę Ci pokazać racuchy z maślanki z jabłkami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...