Obserwuj bloga przez email

Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko

Kolejna, comiesięczna akcja pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" przyniosła prawdziwe wyzwanie. Temat "Piwne Inspiracje" wymyślony przez Magdę sprawił, że długo myślałam co przygotować. Piwa nie lubię, więc łatwo nie było. Postanowiłam wykorzystać przepis, który pojawiał się już dwa razy, ale tym razem w innej formie. Paluszki słone lubią chyba wszyscy, prawda? A co powiecie na paluszki z piwem...do piwa?

Paluchy z piwnego ciasta


Składniki:
ok. 2 szklanki mąki pszennej
250 g masła
1/4 szklanki piwa (użyłam ciemnego)
duża szczypta soli
jajko do posmarowania paluchów przed pieczeniem

Mąkę przesiać, zagnieść z masłem, solą i piwem. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej o konsystencji miękkiej plasteliny. 
Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Następnie odrywać małe kawałki wielkości piłeczki do ping ponga, dłońmi formować wałki o grubości około 1 cm. Wałki spłaszczać lekko i zakręcać w spiralę. Układać na blasze wyłożonej papierem, smarować rozmąconym jajkiem i posypywać dowolnymi dodatkami: grubą solą, grubo zmielonym pieprzem, sezamem, czarnuszką, drobno startym serem, etc.
Piec w temperaturze 180 stopni przez kilkanaście minut. Paluchy powinny być lekko zrumienione.

Paluchy z piwnego ciasta

Moje paluchy upiekłam z grubo mielonym pieprzem, serem i sezamem. Ciasto z dodatkiem piwa jest kruche lecz delikatne. Piwo nadało puszystości, zadziałało jak spulchniacz. Po przełamaniu palucha widać, że ciasto nie jest zbite jak klasyczne kruche. Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście.

Paluchy z piwnego ciasta

Polecam Wam taką przekąskę. Robi się szybko, znika błyskawicznie. Pasuje nie tylko do piwa, ale również jako dodatek do zup: od czystego barszczu po gęste kremy.

Paluchy z piwnego ciasta

Jak już wspomniałam, to ciasto wykorzystałam do przygotowania dwóch innych potraw: tarteletek z ananasem i pieczonych pierożków ze szpinakiem.

Smacznego!

30 komentarzy:

  1. To by była idealna przekąska dla mojego męża! On kocha wszystkie paluszki jakie tylko można wymyśleć :)
    Muszę przygotować Mu , kiedy będzie wracal do Nas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia Małgosiu:) Paluchy wyglądają super, mojemu M też by posmakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że paluszków jeszcze nigdy nie robiłam ale jak kruche, chyba kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj ja dla tych paluchów Małgosiu mogę nawet piwo polubić :) Wspaniałe, a jakie zdjęcia - pełen profesjonalizm :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pięknie dziękuję za miłe słowa :) staram się, aby zdjęcia były coraz lepsze, ale jeszcze daleko mi do profesjonalizmu :****

      Usuń
  5. Mmm, Kochana, ale świetne te paluchy! Muszę wypróbować je koniecznie :)
    Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj, jestem pewna że zasmakujecie w nich :)

      Usuń
  6. Swietne sa te paluszki, sama czesto tez je pieke, tez posypuje serem, sesamem lub kminkiem lub gruba sola, znikaja w u mnie tez w szybkim tepmpie. Nie dodawalam natomiast nigdy piwa...zreszta go nie lubie, ale ta 1/4 szklanki nie zaszkodzi,a z pewnoscia doda im troszke pikanterii, tak sadze. Musze wyprobowac:) Dziekuje bardzo za przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu, w tym cieście zupełnie nie czuć piwa, a dzięki niemu paluchy mają wspaniałą kruchą strukturę :)

      Usuń
  7. no to paluchy prezentują się doskonale :) musiały być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety, szybko "gdzieś" zniknęły ;)))))

      Usuń
  8. Wpadłam tu na chwile i już Obserwuję - fajno gotujesz;). Muszę teraz na spokojnie przejrzeć Twoje przepisy. Uwielbiam gotować;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witaj w moich skromnych progach i rozgość się :) na pewno znajdziesz coś smacznego dla siebie :)

      Usuń
  9. Wyglądają wspaniale, a zdjęcia... są po prostu zachęcającym mistrzostwem świata.

    Zapraszamy też do nas, do kuchni matki i córki,
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za ciepłe słowa :) ale u Was jest równie fajnie :)

      Usuń
  10. Paluszki z piwem do piwa biorę w ciemno!!!
    wyglądają wspaniale, :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piwa nie lubię, ale paluszki takie owszem. Świetne zdjęcia. Pozdrawiam Cię Małgosiu ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, muszę je upiec specjalnie dla Ciebie i wysłać :***

      Usuń
  12. Jaki fajny przepis, spróbuję zrobić takie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. oj tak, masz rację :) tylko z podwójnej lub potrójnej porcji ;)))

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...