Obserwuj bloga przez email

Odrywane bułeczki z masą krówkową

Dzisiaj jest moje małe święto, a przy okazji ten wpis jest wpisem trzechsetnym :) Z tej podwójnej okazji częstuję Was ciastem prostym, lecz pysznym. Przepis na nie  znalazłam tam >klik!<  Od tego czasu robiłam je wiele razy i za każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec  i od razu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym ;) Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej formie. Wyszło pysznie i pięknie :) Częstujcie się zatem :) bardzo Wam wszystkim dziękuję za te 300 postów, które powstawały przy dużym Waszym udziale :) niebawem drugie urodziny bloga - wtedy poświętujemy bardziej namacalnie ;)

Odrywane bułeczki z masą krówkową


Składniki:
600 g mąki pszennej,
45 g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 ml oleju,
szczypta soli,
2 jajka.

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej
cukier puder do posypania.

Przygotować ciasto:
Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.
Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części (tyle ile chcemy mieć bułeczek), każdą lekko spłaszczyć i nakładać po łyżeczce masy, formować "pakieciki" i układać w formie wyłożonej papierem, stroną z łączeniem do dołu.
Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20-30 minut w zależności od grubości ciasta. Powinno lekko złote. 

Odrywane bułeczki z masą krówkową

Upieczone i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem i...patrzymy jak szybko znika ;)

Odrywane bułeczki z masą krówkową

...są naprawdę pyszne :)

Odrywane bułeczki z masą krówkową

Smacznego!

42 komentarze:

  1. To ja Ci Małgosiu życzę trzy miliony i możesz odliczać od początku. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no Elu, stawiasz przede mną prawdziwe wyzwanie :) pięknie dziękuję :*

      Usuń
  2. Kochane Słońce moje, życzę Ci wszystkiego co najlepsze. Spełnienia marzeń, dużo zdrowia i uśmiechu oraz jeszcze wielu, wielu postów. Moja Małgonia też ma dziś imieniny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję kochane dziewczyny :**** ucałuj Małgonię ode mnie :***

      Usuń
  3. Gratuluje tych 300 postow, a takze tych wspanialych przepisow i tego z masa krowkowa!! To musi dopiero smakowac!

    Zycze wszystkiego nalepszego z okazji 300 postow i kolejnych 500 !! Pozdrawiam serdecznie:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za ciepłe słowa, każdy Twój komentarz, Elu, to miód na moje serce :****

      Usuń
  4. uwielbiam odrywane bułeczki :) zazwyczaj robię je z powidłami, ale Twój pomysł mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z powidłami też robiłam, tak samo znikały jak te z krówką :)))))

      Usuń
  5. Zjadłabym na śniadanie takie buły :)) Jako, że drożdże niespecjalnie mnie kochają, nie odważę się chyba zrobić tego cuda :) I wszystkiego dobrego :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. drożdże są wbrew pozorom bardzo przyjazne :)
      dziękuję za życzenia, kochane kobiety :)

      Usuń
  6. Powiem ci że wygląda kusząco ; ) A z przepisu aż Ja skorzystam ; ) Mniam i do kawy w sam raz ; )

    Pozdrawiam ; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale. Czuję, że byśmy się zaprzyjaźniły z tymi bułeczkami :) To byłaby wręcz miłość, do pierwszego wejrzenia i totalne szaleństwo od pierwszego "spróbowania".
    Gratulujemy 300 postów! :) Piękna liczba. Brzmi jak skarbnica wiedzy.

    Pozdrawiamy, życzymy cudownego weekendu i w wolnej chwili zapraszamy do naszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w naszym przypadku była to też miłość od pierwszego wejrzenia i pewnie aż po grób ;)))))
      dziękuję za życzenia i pozdrawiam cieplutko :****

      Usuń
  8. Wyglądają smakowicie, choć masy krówkowej za bardzo nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratulacje Małgosiu!
    Bułeczki wyglądają pięknie i na pewno też tak smakują! Zaraz jedną sobie "wyrwę" ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje gratulacje kochana!!! :* Dalszych sukcesów Ci życzę i bądź zawsze z nami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, na razie nigdzie się nie wybieram ;) i dopiero się rozkręcam ;) hihihi....

      Usuń
  11. znowu robisz coś pysznego i nie podeślesz :) kolejnych owocnych lat Gosia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie słodkości do kawki :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratuluję! I oby tak dalej! A ja mam słabość do krówek, pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja staram się nie kupować krówek "na zapas", bo raczej od razu znikają ;))))) no ale jak im się oprzeć? :)

      Usuń
  14. Z masa krówkową? O mamusiu! Toż to cudo! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak tu pysznie :-) bułeczki rewelacyjne, bardzo lubię masę krówkową a jeszcze w bułach, mniam rewelacja :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, częstuj się :) ta największa specjalnie dla Ciebie :)

      Usuń
  16. same pyszności dziś mam okazję oglądać :P

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale wspaniałe bułeczki :) Gratuluję, to piękna liczba, życzę jeszcze więcej przyjemności z blogowania :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu, wybacz, spóźniłam się. Ty jednak wiesz dlaczego...
    Wszystkiego najlepszego, kolejnych 3000 postów już nawet nie 300.
    Całuję Cię mocno 300 razy!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...