Obserwuj bloga przez email

Jabłka w sosie korzennym z brązowym ryżem

Któż z nas nie jadł ryżu z jabłkami? Chyba każdy jadł, prawda? Przedszkola i szkoły dość często serwują taki ryż na obiad. I chyba zdecydowana większość dzieci go lubi. W naszym domu bardzo lubimy cynamon, a z cynamonem wspaniale komponuje się kardamon, który bez problemu można kupić zmielony, więc odpada nam żmudne dłubanie ziarenek. Kardamon w ziarenkach jest znacznie bardziej aromatyczny, jak wszystkie przyprawy mielone czy tarte bezpośrednio przed użyciem. Można jednak czasami ułatwić sobie życie, prawda? I to właśnie cynamon i kardamon są głównymi składnikami mojego sosu, który wspaniale pasuje do jabłek i ryżu. Takiego sosu nie trzeba niczym zagęszczać, gdyż mielony cynamon nada mu gęstą, kleistą konsystencję. Smak i zapach? trzeba spróbować. Gwarantuję jednak, że jeśli lubicie takie smaki, ten sos stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do ryżu z jabłkami.

Jabłka w sosie korzennym z brązowym ryżem




Składniki:

jabłka
brązowy ryż



na sos:
200 ml wody
6 łyżek miodu
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
opakowanie mielonego cynamonu (15 g)
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej


Do rondelka wlać wodę, wsypać ziele angielskie i cukier, gotować 2-3 minuty. Dołożyć resztę składników, wymieszać i wszystko razem gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Sos będzie miał konsystencję podobną jak kisiel. 

Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka z sosem i na niewielkim ogniu gotować przez około pół minuty.



Jabłka w sosie korzennym z brązowym ryżem

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie.  Na ugotowany ryż układać cząstki jabłek i polać sosem. (Sos, oczywiście, bez ziela angielskiego.) 


Jabłka w sosie korzennym z brązowym ryżem

Dla uzyskania intensywniejszego smaku można tak przygotowany ryż z jabłkami i sosem zapiec przez kilkanaście minut w piekarniku. Podawać na gorąco lub na zimno. Jako dodatek można podać gęstą kwaśną śmietanę.


Jabłka w sosie korzennym z brązowym ryżem

Smacznego!

24 komentarze:

  1. podane cudownie, a w smaku zapewne genialne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować z tym sosem, my jadamy z cynamonem lub waniliowym sosem, a tu proszę, takie smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja kocham takie propozycje. I tak czytam i się zastanawiam czy my czasem spokrewnione nie jesteśmy :) Jakbym o naszej rodzinie czytała.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no proszę, trzeba zagłębić się w genealogii ;))))))

      Usuń
  4. Uwielbiam ryż na słodko ;) Twoje zdjęcia są bardzo sugestywne!! Aż chce się iść do kuchni teraz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pięknie dziękuję :) zapraszam do wypróbowania czy zasmakuje :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. dziękuję :) wyszły całkiem fajnie, biorąc pod uwagę, że ryż jest taki niewdzięczny do fotografowania :)

      Usuń
  6. Nie tylko smacznie, ale i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cos podobnego jadłam kiedyś w szpitalu. Byłam zdziwiona , że tam takie dobroci potrafią zrobić. Polecam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem i szpitalnej kuchni uda się zaskoczyć pozytywnie :)

      Usuń
  8. Wygląda fantastycznie. Niestety nie dla mnie. Wolę wersję ryżu wytrawną niż na słodko. A mąż cynamonu nie lubi. Tęsknimy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sosu takiego nie jadłam, trzeba raz spróbować bo lubię ryż na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jadalam takie kiedys w dzieciństwie,dzieki Tobie smaki powrócily...

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie potrawy. Małgosiu droga, wszystkiego dobrego. Czekam, aż wrócisz! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, wróciłam i własnie zbieram się aby do Ciebie napisać :)

      Usuń
  12. ale to musi być pyszne!!!
    świetna Miseczka Gosiu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miseczka kosztowała majątek - całe 4,99 zł. ;))) i bardzo ją lubię :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...