Obserwuj bloga przez email

Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu

Jesień oznacza dynię w mojej kuchni. Najczęściej pod postacią zupy nasyconej zapachem i smakiem imbiru, której nie mamy dość.  Czasem placuszki się trafią, czasem puree. Ostatnio pokusiłam się o ciasto z dyni. Wyszło jakoś tak z nudów, z chęci na coś słodkiego i z konieczności zagospodarowania niewielkiej dyni, która nie mieściła się już na kuchennym blacie ;) A że dzień był ponury, więc na rozgrzewkę dorzuciłam troszkę pachnących przypraw i syrop imbirowy zamiast polewy czy lukru. I to był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło pyszne, słodkie i pachnące :) Chcecie kawałeczek? :)


Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu



Składniki:
3 jajka,
1 szklanka cukru,
2 i pół szklanki startej drobno dyni,
1 szklanka oleju,
3-3 i pół szklanki mąki pszennej,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
1 płaska łyżeczka mielonego kardamonu,
3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy.

Jajka ubić cukrem, dodać olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i kawę. Połączyć razem. Następnie dodać odcisnąć dynię jeśli puściła dużo soku i dodać. Po wymieszaniu, na samym końcu dodać mąkę i dokładnie wszystko połączyć.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Piekłam to ciasto pierwszy raz, jednak zastanawiam się nad dodawaniem proszku i sody. Ciasto jest bardzo wilgotne dzięki dodanej dyni. Myślę, że bez spulchniaczy przypominałoby swoją strukturą brownie. Muszę to sprawdzić :)


Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu

Aby podkreślić smak nie polewałam ciasta żadną polewą, lecz (tak jak wspomniałam wyżej) podałam w dzbanku syrop imbirowy. Spróbujcie sami, jakie to pyszne :)

Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu

Przepis na syrop imbirowy znajdziecie tam >klik!< można go zrobić bardzo szybko i prosto :)

Smacznego!

32 komentarze:

  1. Czysta rozpusta :) pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nigdy w życiu nie jadłem ciasta z dodatkiem dyni - podejrzewam że jest smaczne ale co najważniejsze bardziej wilgotne niż inne - przepis do wypróbowania :)

      Usuń
  2. Wygląda wspaniale! Wydaje się być bardzo wilgotne, a takie lubię najbardziej.
    A syropu imbirowego nigdy nie próbowałam.

    Pozdrawiam i zapraszam do nas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas "suche" ciasta średnio są lubiane, więc to ciacho zniknęło dość szybko :)

      Usuń
  3. wspaniale ciacho !! wilgotne i do tego ten imbir!! mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ostatnio jestem zakochana w imbirze, ale ciiiii ;) to tajemnica ;)

      Usuń
  4. Mniam, zjadłabym takie aromatyczne ciasto!!! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ja do Was idę to od razu jestem głodna :)

      Usuń
  5. Ten miód to za dużo dobroci;), ale generalnie zapachniało mi...:).

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wygląda, a zapach czuję aż przez monitor, i ciasta i syropu... Muszę wypróbować ;) Poluję za dyną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawa jestem Twojej wersji takiego dyniowego ciasta :)

      Usuń
  7. Bardzo ładnie podane ciacho - zmysł estetyczny na wysokim poziomie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba by mi smakowało, jeszcze nigdy takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto z dyni!!! Musi być pysznościowe. Takie to ja chętnie zrobię. A jakiś inny syrop można dać zamiast lukru/polewy?

    OdpowiedzUsuń
  10. To ja poproszę kawałeczek, bo wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. częstuj się śmiało, dla wszystkich starczy :)

      Usuń
  11. Widać, że takie wilgotne, super! I ten syrop...mmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja czaję się na ten Twój słynny sernik :)

      Usuń
  12. Lubię takie korzenne pyszności:) Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawe ciasto, chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo fajna strona. Polecam i zapraszam na mój blog www.supertesty.blog.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...