Obserwuj bloga przez email

Chleb pszenny na płatkach owsianych, czyli gorące pieczywo na śniadanie

Pszenny chleb z płatkami owsianymi, który wyrasta przez noc w lodówce to rewelacyjny sposób na to, aby na śniadanie mieć naprawdę świeże i gorące pieczywo.

Pieczywo kupuję rzadko. Chyba tylko wtedy, kiedy mam skrajnego lenia i nic - kompletnie nic - mi się nie chce. Może niektórym wyda się to przesadzonym banałem, ale naprawdę niewiele jest wspanialszego jak zapach upieczonych przez siebie bułek czy chleba. Jako, że jestem klasycznym nocnym markiem, to najsprawniej mi wszystko idzie popołudniami i wieczorami, czasem nawet w nocy. Najczęściej więc gorące pieczywo jadamy na kolacje. Chciałoby się jednak na śniadanko zjeść coś równie wspaniałego. Szukam więc pieczywa, które mogę przygotować wieczorem, a rano tylko wstawić do pieca. Chlebek na płatkach owsianych jest jednym z takich wypieków. Przygotowanie go do pieczenia nieco zmodyfikowałam. W ciągu tygodnia nie bardzo się da upiec go na śniadanie, bo przecież wszyscy rano się spieszą. W sobotę lub niedzielę możemy pozwolić sobie na nieco luzu, a bliscy poczekać na gorące pieczywo.
Jest jeszcze inna opcja: przygotować ciasto rano, a upiec wieczorem. Dla chcącego nic trudnego! Przepis znalazłam tam na tej stronie.


Chleb pszenny na płatkach owsianych


Przepis na pszenny chleb z płatkami owsianymi



Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka wrzącej wody
3 szklanki pszennej mąki,
2,5-3 dkg świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody (do rozpuszczenia drożdży)
1/4 szklanki melasy-użyłam buraczanej
1 i 1/4 łyżeczki soli
1 łyżka masła

Płatki zalać wrzątkiem, przemieszać i odstawić do przestudzenia. Powinny być ciepłe, lecz nie gorące. Zanim przestygną dodać do nich masło, żeby się rozpuściło.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, przestudzone płatki z masłem i drożdże rozpuszczone w mleku. Zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Ja trzymam się podanych proporcji.
Ciasto odstawić przykryte na 5-10 minut. Po tym czasie przełożyć na stolnice lub lekko podsypany mąką blat i wyrabiać przez około 10 minut.
Formę, w której będziemy piec chleb wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, górę ciasta przesmarować odrobiną oleju. Foremkę przykryć folią i odstawić do lodówki na około 8-10 godzin.
Należy pamiętać, że ciasto podwaja swoją objętość (co najmniej), więc forma powinna być odpowiednio duża. Taka porcja ciasta wystarcza na keksówkę, ja upiekłam w szerszej formie, bo nie wiedziałam jak bardzo wyrośnie, stąd chlebek wyszedł bardziej płaski lecz szerszy.



Chleb pszenny na płatkach owsianych

Ciasto wyjąć z lodówki na 10-60 minut przed pieczeniem. Nie wstawia się bowiem lodowatego ciasta do piekarnika, gdyż nie zdąży dobrze urosnąć podczas pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut, aż do lekkiego zrumienienia.


Chleb pszenny na płatkach owsianych


Czym jest melasa?

Melasa to bardzo gęsty syrop, który powstaje podczas produkcji cukru z trzciny cukrowej, cukrowych buraków lub mączki chleba świętojańskiego. Jest produktem ubocznym, ale świetnie nadaje się słodzenia wypieków, deserów czy napojów. Melasę można kupić na stoiskach z tzw. zdrową żywnością (lub spróbować zastąpić ją brązowym cukrem muscovado.


Chleb pszenny na płatkach owsianych



Jeśli lubicie domowe pieczywo, to spróbujcie także i tego chleba:


przepis na domowy pszenny chleb, domowe pieczywo najlepsze




20 komentarzy:

  1. Cóż Ty znowu masz tutaj na pokuszenie :))) Kocham swojski chlebek

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze wreszcie zrobić własny chleb. Ten kupny mi się przejadł jakikolwiek by nie był.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic nie przebije własnego :) spróbuj, a będziesz piec regularnie :)

      Usuń
  3. Aż zapachniało mi takim świeżym chlebkiem! Muszę spróbować upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny domowy chlebek,takie sa najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też zdecydowanie wolęe domowe pieczywo, i w całej rozciągłości rozmumiem Cię :) sama dużo piekę,ostatnio mam szał na chleby na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to muszę do Ciebie się uśmiechnąć o ten zakwas, bo jakoś przymierzam się do niego jak pies do jeża ;))))

      Usuń
  6. To ja Małgoś wpraszam się na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny bochen domowego chleba, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja! A ja az sie do siebie usmiechnelam skad go masz ;) ale fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. No a Ja wolę właśnie taką szerszą formę , bo wtedy kawałki są takie fajne do jedzenia, tak tylko siup! i do gębusi ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...