Zupa warzywna z pomidorami i papryką
Skończyły się wakacje i powoli wracamy do codzienności. Wracają też nasze comiesięczne Wyzwania, czyli akcja polegająca na wspólnym gotowaniu grupy blogerek. W tym miesiącu tematem są "Dary Jesieni". Temat dość rozległy, bo przecież jesień jest nie tylko kolorowa, ale też smaczna. To czas warzyw, owoców, zbierania i przechowywania plonów. W zasadzie od razu, kiedy zobaczyłam temat, ta zupa przyszła mi do głowy. Jakoś tak kojarzy mi się z jesienią, chłodniejszymi i krótszymi dniami, z liśćmi lecącymi z drzew... Może to przez kolor tej zupy?
Przepis na jesienną zupę warzywną z pomidorami i papryką
Składniki:
4 większe marchewki
3 średnie pietruszki
ćwierć średniego selera
15 cm pora
3 średnie pomidory
2 średnie czerwone słodkie papryki
3 ząbki czosnku
kiełbasa np. śląska, po 1 niewielkiej sztuce na osobę
sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka
odrobina oleju do posmarowania patelni
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Patelnię rozgrzać, przesmarować niewielką ilością oleju i przełożyć na nią warzywa.
Podsmażyć je lekko, przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Ugotować do miękkości.
Z papryki wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć na patelnię - przesmażyć z odrobiną oleju. Pomidory pokroić w kostkę i dołożyć do papryki razem z posiekanym czosnkiem.
Wszystko krótko podsmażyć i przełożyć do gotujących się warzyw. Gotować razem kilka minut, następnie zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Można to zrobić lekko i uzyskać większe i mniejsze kawałki w lekko tylko przetartej zupie. Można także zmiksować ją na gładko i uzyskać bardziej aksamitną konsystencję. Doprawić do smaku.
Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy.
Zupa nie należy do delikatnych. Jest intensywna w smaku, ma ciemny kolor i wyrazisty smak. Jest idealna na nadchodzące chłody, gdyż mocniej doprawiona świetnie potrafi rozgrzać. Polecam do niej pajdę świeżego chleba lub chrupiącą bułką.
Wspaniała, rozgrzewająca i aromatyczna zupka Małgosiu :) na pewno jest przepyszna, bardzo lubię takie klimaty ;)
OdpowiedzUsuńbardzo rozgrzewająca :) polecam na chłodne dni :)
UsuńPiękny kolor ma ta zupka! I jak tak patrzę sobie na nią to widzę mój jutrzejszy obiad:D
OdpowiedzUsuńkolor ma dość ciemny, ale na talerzu pięknie wygląda :)
UsuńLubię zupki z papryką :) Na pewno spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńzrób :) polecam :)
UsuńRozgrzewająca zupa taka idealna na jesień :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam :) i z jesiennych warzyw najpyszniejsza :)
UsuńGosia zupa jest bardzo gęsta czy można ją z ryżem np podawać?
OdpowiedzUsuńmożesz ją rozrzedzić i wtedy spokojnie podać z ryżem
UsuńMusi być bardzo aromatyczna:)
OdpowiedzUsuńo tak, pięknie pachnie :)
UsuńIdealna zupa na chłodniejsze dni :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
zapraszam do stołu :)
UsuńUwielbiam takie zupy !
OdpowiedzUsuńPiękny kolor i na pewno super rozgrzewa :)
to może teraz taka zupka zamiast rosołku? ;)))
UsuńWszystko co z dyni , ma przepiękny kolor :)
OdpowiedzUsuńTak to jest jak się czyta o zupie dyniowej i z pomidorów w jednym czasie :)) Zakręciło mnie :)))
UsuńWygląda przepysznie!! ; )
OdpowiedzUsuńpysznie dziękuję :)
UsuńWygląda wspaniale ta zupka! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńnie zdążyłam w tym roku :/
UsuńUwielbiam takie zupki, tym bardziej że sezon na nie zbliża się wielkimi krokami;)
OdpowiedzUsuńja też bardzo lubię takie gęste zupy :) idzie chłodek, więc trzeba się rozgrzewać :)
UsuńMałgosiu, taka zupka to poezja maku. Zadzwonię w tym tygodniu... Pozdrawiam Cię ciepło!
OdpowiedzUsuńzupka prosta, ale konkretna :)
UsuńBardzo smacznie wygląda ta zupa :)
OdpowiedzUsuńsmakuje równie fajnie :)
UsuńTaka zupa to na dzis idealna. Akurat potrzebne mi jest porzadne rozgrzanie na przeziebienie.
OdpowiedzUsuńnie choruj, Tobie nie wolno :***
UsuńJUż zdrowa jestem. Małgoni nie zaraziłam. :)
Usuńzdrowie najważniejsze :) nie choruj już, dobrze? :)
Usuń