Obserwuj bloga przez email

Zupa warzywna z pomidorami i papryką

Skończyły się wakacje i powoli wracamy do codzienności. Wracają też nasze comiesięczne Wyzwania, czyli akcja polegająca na wspólnym gotowaniu grupy blogerek. W tym miesiącu tematem są "Dary Jesieni". Temat dość rozległy, bo przecież jesień jest nie tylko kolorowa, ale też smaczna. To czas warzyw, owoców, zbierania i przechowywania plonów. W zasadzie od razu, kiedy zobaczyłam temat, ta zupa przyszła mi do głowy. Jakoś tak kojarzy mi się z jesienią, chłodniejszymi i krótszymi dniami, z liśćmi lecącymi z drzew... Może to przez kolor tej zupy? 

Zupa warzywna z pomidorami i papryką

Przepis na jesienną zupę warzywną z pomidorami i papryką


Składniki:
4 większe marchewki
3 średnie pietruszki
ćwierć średniego selera
15 cm pora
3 średnie pomidory
2 średnie czerwone słodkie papryki
3 ząbki czosnku
kiełbasa np. śląska, po 1 niewielkiej sztuce na osobę
sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka
odrobina oleju do posmarowania patelni


Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Patelnię rozgrzać, przesmarować niewielką ilością oleju i przełożyć na nią warzywa. 

Zupa warzywna z pomidorami i papryką

Podsmażyć je lekko, przełożyć do garnka i zalać bulionem lub wodą. Ugotować do miękkości.
Z papryki wykroić gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć na patelnię - przesmażyć z odrobiną oleju. Pomidory pokroić w kostkę i dołożyć do papryki razem z posiekanym czosnkiem. 

Zupa warzywna z pomidorami i papryką

Wszystko krótko podsmażyć i przełożyć do gotujących się warzyw. Gotować razem kilka minut, następnie zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Można to zrobić lekko i uzyskać większe i mniejsze kawałki w lekko tylko przetartej zupie. Można także zmiksować ją na gładko i uzyskać bardziej aksamitną konsystencję. Doprawić do smaku.
Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na suchej patelni. Dodać do zupy.

Zupa warzywna z pomidorami i papryką

Zupa nie należy do delikatnych. Jest intensywna w smaku, ma ciemny kolor i wyrazisty smak. Jest idealna na nadchodzące chłody, gdyż mocniej doprawiona świetnie potrafi rozgrzać. Polecam do niej pajdę świeżego chleba lub chrupiącą bułką.



32 komentarze:

  1. Wspaniała, rozgrzewająca i aromatyczna zupka Małgosiu :) na pewno jest przepyszna, bardzo lubię takie klimaty ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor ma ta zupka! I jak tak patrzę sobie na nią to widzę mój jutrzejszy obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię zupki z papryką :) Na pewno spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozgrzewająca zupa taka idealna na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosia zupa jest bardzo gęsta czy można ją z ryżem np podawać?

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna zupa na chłodniejsze dni :)
    Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie zupy !
    Piękny kolor i na pewno super rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko co z dyni , ma przepiękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to jest jak się czyta o zupie dyniowej i z pomidorów w jednym czasie :)) Zakręciło mnie :)))

      Usuń
  9. Wygląda wspaniale ta zupka! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie zupki, tym bardziej że sezon na nie zbliża się wielkimi krokami;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też bardzo lubię takie gęste zupy :) idzie chłodek, więc trzeba się rozgrzewać :)

      Usuń
  11. Małgosiu, taka zupka to poezja maku. Zadzwonię w tym tygodniu... Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo smacznie wygląda ta zupa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taka zupa to na dzis idealna. Akurat potrzebne mi jest porzadne rozgrzanie na przeziebienie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...