Obserwuj bloga przez email

Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami

Dzisiaj bez zbędnych słów mam dla Was pyszną przekąskę, która można upiec w większej ilości i przechować przynajmniej przez 2-3 dni. A zatem...częstujcie się! No i oczywiście życzę wszystkim wspaniałego weekendu  😊

Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami






Składniki ciasta:
200-230 g mąki
100 ml mleka
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
50 g miękkiego masła

Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe mleko, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Składniki farszu:
ok. 150 g twardego sera - ważne, żeby to był prawdziwy ser, a nie wyrób seropodobny
1 średnia  cebula
świeży tymianek według upodobań - ja dodałam około łyżki stołowej drobno posiekanego
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Ser zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Wszystko razem połączyć z tymiankiem i pieprzem. Można rozetrzeć w dłoniach lub potraktować blenderem :) powstanie wtedy fajna zbita masa.

Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć 3 lub 4 razy.


Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je:



Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu.




Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło.

Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można je przechowywać jak tradycyjne pieczywo przez kilka dni - o ile tyle przetrwają 😊

Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami

Polecam je zamiast tradycyjnej kanapki do szkoły czy pracy. Wspaniale komponują się z zupami krem jako dodatek.

Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami

Smacznego!

33 komentarze:

  1. Już wiem co upiekę za tydzień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Ty to robisz Małgosiu, że Ci te drożdżówki zawsze takie piękne wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem :) chyba ciasto drożdżowe polubiło mnie ;)

      Usuń
  3. Uwielbiam drożdżowe na słono, zwłaszcza z dużą ilością sera hihi :D Twoje wyglądają pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gwarantuję, że smakują jeszcze lepiej :)

      Usuń
  4. Ale cudne. Jak smakowocie wygladaja. Zajadalabym sie takimi. Mniam :) Chora jestem i na razie nic w kuchni nie robie. Mam nadzieje, ze jutro mi przejdzie. :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu, jak zwykle piekne! Ja sie skusilam na Twoje kajzerki. Wlasnie za 15 minut Ida do pieca ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam podobne tylko z suszonymi pomidorami i bazylią :) Smakowały jak mini pizze i wszystkim smakowały!

    www.blondivy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne! Cudowny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyglądają :) ślinka mi cieknie

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to Ty łakomczuszek jesteś ;))))) hihihihi ;)

      Usuń
  10. To cos dla mnie :) Pysznie wyglądaja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a żebyś wiedziała jak pachną i smakują :)

      Usuń
  11. Uwielbiam takie wypieki! awrrr zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajna alternatywa dla tradycyjnego chleba :)

      Usuń
  12. Mniam, smakowite :)
    Świetnie wyglądają tak fantazyjnie poskręcane :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prezentują się świetnie, jeżeli tak samo smakują to biorę i znikam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wprawdzie już po weekendzie, ale ja chociaż okruszkę poproszę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, dla Ciebie specjalnie piekę świeżutkie :*

      Usuń
  15. Cudowne!!! To jak czytanie w moich myślach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubimy je :) idealnie smakują jako dodatek do zup :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...