Przecier pomidorowy z bazylią
Jeszcze jest czas na ostatnie przetwory. Warto wykorzystać fakt, że w tym roku sezon przetwórczy trwa wyjątkowo długo :) W mojej piwnicy najwięcej przetworów jest z cukinii i z pomidorów. Jednym z moich ulubionych jest przecier pomidorowy z bazylią. To świetny pomysł na zupę pomidorową pachnąca latem w środku zimy. Przygotowanie takiego przecieru jest łatwe, a doznania smakowe i zapachowe zimą - bezcenne :)
Składniki:
mocno dojrzałe pomidory,
świeża bazylia.
Pomidory opłukać, wykroić środki i zmielić maszynką do mielenia. Gotować na niewielkim ogniu często mieszając przez około pół godziny lub do najbardziej odpowiadającej gęstości. Bazylię opłukać, oberwać listki i drobniutko posiekać. Pod koniec gotowania dodać do pomidorów.
Jeśli ktoś nie lubi drobinek pestek czy skórek w zupie, to przed dodaniem bazylii można taki przecier przetrzeć przez sito. Ja używam najdrobniejszego sitka do mielenia, które w wystarczającym dla nas stopniu rozdrabnia pestki i skórkę.
Tak przygotowany przecier przelać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut.
Jeśli ktoś nie lubi drobinek pestek czy skórek w zupie, to przed dodaniem bazylii można taki przecier przetrzeć przez sito. Ja używam najdrobniejszego sitka do mielenia, które w wystarczającym dla nas stopniu rozdrabnia pestki i skórkę.
Tak przygotowany przecier przelać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut.
Smacznego!
Ach Małgosiu, u Ciebie zawsze inspirująco, buziaki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za dobre słowo :)
UsuńTaki domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńbez porównania :)
UsuńMoże zrobię, bo u mnie świeżej bazylii dostatek.
OdpowiedzUsuńzrób, polecam :)
Usuńooo bazylia:)
OdpowiedzUsuńpycha bazylia :)
UsuńProsty a zarazem swietny w swym skladzie, bo od razu z bazylia!! Dziekuje za przepis i pozdrawiam:):)
OdpowiedzUsuńbo lepiej samemu zrobić taki przecier niż szukać w sklepach gotowców :)
Usuńrobię podobnie ale bez bazylii i pesteczki mi nie przeszkadzaja :)
OdpowiedzUsuńmy wręcz uwielbiamy pesteczki, gdyż nadają innego, fajniejszego smaku :)
UsuńMniam, mniam. Aż mam ochotę taki przecier zrobić, ale nie mam teraz możliwości...
OdpowiedzUsuńsezon pomidorowy jeszcze chwilkę potrwa, więc może się uda :)
UsuńI znów wspaniały przepis. Małgosiu, kiedy Ty to wszystko robisz? :)
OdpowiedzUsuńto się samo robi, Basiu :) w przerwie między serialem, a kawą ;))))
Usuń