Domowy ketchup z cukinii i pomidorów
Przepis na domowy ketchup z cukinią - tym chcę Was dzisiaj kusić. Spróbujcie go, jest pyszny, nie zawiera zbędnych składników i możecie go doprawić według własnego smaku.
Cukinii w tym roku jest tyle, że nie wiadomo już co z niej robić. Najlepsza jest niewielka, o delikatnej skórce i niewielkiej ilości bardzo drobnych pesteczek. Z taką możemy cuda robić, bo nie trzeba nic wykrawać czy obierać. Gorzej, jeśli mamy cukinię większą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem z cukinii. Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi smacznie.
Przepis na domowy ketchup z dodatkiem cukinii
Składniki:
około 2-2,5 kg cukinii
około 1 kg pomidorów
2 średnie cebule
4 większe ząbki czosnku
sól - do smaku
pieprz cayenne lub ostra papryka - do smaku
1 łyżka słodkiej papryki
2-3 łyżki oleju
Cukinię przekroić i wydrążyć z nasion, chyba że jest młoda i niewielka i ma drobne nasiona. Wtedy można je zostawić. Jeśli skóra jest twarda, obrać. Pokroić w mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w możliwie jak najmniejszej ilości wody. Można ją udusić w piekarniku w przykrytym naczyniu.
Nadmiar wody odlać, cukinię zmiksować, zmielić maszynką (przy dużej ilości sprawdza się) lub przetrzeć przez sito.
Z pomidorów wyciąć środek. Ułożyć na blasze wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia lub w dużej brytfannie i upiec w temperaturze około 180-190 stopni (bez przykrycia) w piekarniku. Skórka na pomidorach powinna lekko się przypiec.
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni.
Dodać do pomidorów i zmiksować wszystko razem (lub przetrzeć przez sito). Można zdjąć wcześniej skórę z pomidorów, ja jednak zostawiam ją, gdyż po zmiksowaniu jest tak drobna, że niemal niezauważalna.
Dodać do pomidorów i zmiksować wszystko razem (lub przetrzeć przez sito). Można zdjąć wcześniej skórę z pomidorów, ja jednak zostawiam ją, gdyż po zmiksowaniu jest tak drobna, że niemal niezauważalna.
Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek wymieszać razem. Jeśli ketchup jest zbyt rzadki można go jeszcze podgotować do odparowania wody. Na końcu doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne.
Ketchup z cukinii ma barwę jaśniejszą niż tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej wariacji smakowej 😊
Dla wielbicieli ostrzejszych smaków mam przepis na domowy ketchup z marchewką i świeżą papryką.
Pyszny, zdrowy i o pięknym kolorze. Polecam! Kliknij w nazwę lub zdjęcie, żeby otworzyć przepis.
No tego jeszcze nie grali ;)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam , że mozna zrobić taki ketchup !:)
a jak wygląda! Spróbowałabym zrobić ale nie wiem czy mi tak pięknie wyjdzie :)
Dorcia, tego nie da się sknocić :) no chyba, że będziesz tego bardzo chciała ;)
UsuńMMMM, cukinię w takiej formie mogłabym jeść :D Keczup jest pyszny! :D
OdpowiedzUsuńpyszny pyszny :) zostawiłam miseczkę w lodówce i wszystko zniknęło w dwa dni :)
UsuńJa z cukini robię piernika, a raczej robiłam, bo połowa sezonu, a mi już się przejadł. :)
OdpowiedzUsuńnie robiłam, musisz dać mi przepis :) proszę :)
Usuńmniam :) cukinie uwielbiam :) keczupu takiego nie jadłam ale jadłam dżem z kabaczka więc można wyczarować z tych warzyw wszytko :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe warzywo :) bardzo uniwersalne :)
UsuńTak smakowicie wygląda, że aż mi zapachniało :) Ja dżemorek z cukinii z galaretką pomarańczową robiłam wczoraj. Wyszedł zaskakująco dobry. Już pojawiły się pomysły na różniste kombinacje. :) Czekam na Twój :)
OdpowiedzUsuńdżem lada dzień będzie, chyba że padnę przy garach :D
UsuńPysznie wygląda :) Może zrobię :)
OdpowiedzUsuńzrób zrób :) kupowany się chowa :)
UsuńOezu...Gosia - przeprowadź się do mnie!
OdpowiedzUsuńgadaj z moim mężem ;)))
Usuńno i ze swoim chyba też ;)
Pierwszy raz słyszę i widzę. Małgosiu, jesteś kulinarną czarodziejką. Buziaki!
OdpowiedzUsuńBasiu, zdradzę Ci sekret ;) ja po prostu lubię dobrze zjeść ;))))
UsuńJa też, ale kiepsko gotuję...
Usuńoj Basiu :) nie doceniasz się i tyle :*
UsuńOch Gosiu. Jakie cuda robisz. O ketchupie bym nie pomyslala. Dzem mnie rowniez zainteresowal. Ciekawa jestem co jeszcze wymyslisz. A jak dligo mozna taki ketchup przechowywac?
OdpowiedzUsuńzapasteryzowany w słoiku to pewnie spokojnie do kolejnego sezonu :)
Usuńjeszcze mam coś fajnego z cukinii, więc wypatruj ;)
To super, że długo wytrzyma. Narobię zapasy i będzie się córka objadać jak juz będę jej rozszerzać dietę.
Usuńdla Małgosi zrób bez przypraw i bez soli :*
UsuńPrzyprawy delikatne moga byc, tylko bez soli. Zrobie oddzielna wersje.
UsuńKolejny super przepis do wypróbowania :) A tu słoiki już się kończą w piwnicy...
OdpowiedzUsuńu mnie już się skończyły :D
Usuń:) wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńIle z tego przepisu wychodzi słoiczków?
z tej porcji wyszło mi (o ile dobrze pamiętam) około 2 i pół litra gotowego ketchupu
UsuńTaki domowy z dodatkiem cukinii musi być pycha :)
OdpowiedzUsuńcukinia wspaniale zgrała się smakowo z pomidorami :)
UsuńMam pytanko. Jeśli mam mniej cukinii. 1,3 kg to ile dać pomidorów. Więcej niż pół kilo, czy tyle wystarczy?
OdpowiedzUsuńproporcje, jakie podałam są dość elastyczne :) jeśli dasz więcej pomidorów, to ketchup będzie po prostu bardziej pomidorowy :)
UsuńPomidorki już pokrojone, lecę po cukinie do ogródka:)
OdpowiedzUsuńw takim razie pozostaje mi już tylko życzyć smacznego :)
Usuń