Obserwuj bloga przez email

Ketchup z cukinii i pomidorów

Cukinii w tym roku jest tyle, że nie wiadomo już co z niej robić. Najlepsza jest niewielka, o delikatnej skórce i niewielkiej ilości bardzo drobnych pesteczek. Z taką możemy cuda robić, bo nie trzeba nic wykrawać czy obierać. Gorzej, jeśli mamy cukinię większą, gdzie trzeba ją wydrążyć i obrać twardą skórkę. Wtedy nie do wszystkiego możemy wykorzystać taką cukinię. Na pewno jednak nada się do leczo, placków czy przecierów. Ja pokusiłam się o zrobienie ketchupu. W planach mam jeszcze dżem z cukinii. Wiem, niektórzy skrzywią się, bo cukinia do takich przetworów nie wszystkim pasuje. Gwarantuję Wam jednak, że wychodzi smacznie.

Ketchup z cukinii i pomidorów, keczup, daylicooking, przetwory



Składniki:
około 2-2,5 kg cukinii
około 1 kg pomidorów
2 średnie cebule
4 większe ząbki czosnku
sól - do smaku
pieprz cayenne lub ostra papryka - do smaku
1 łyżka słodkiej papryki
2-3 łyżki oleju

Cukinię przekroić i wydrążyć z nasion, chyba że jest młoda i niewielka i ma drobne nasiona. Wtedy można je zostawić. Jeśli skóra jest twarda, obrać. Pokroić w mniejsze kawałki, ugotować do miękkości w możliwie jak najmniejszej ilości wody. Można ją udusić w piekarniku w przykrytym naczyniu. 
Nadmiar wody odlać, cukinię zmiksować, zmielić maszynką (przy dużej ilości sprawdza się) lub przetrzeć przez sito.
Z pomidorów wyciąć środek. Ułożyć na blasze wyłożonej najlepiej papierem do pieczenia lub w dużej brytfannie i upiec w temperaturze około 180-190 stopni (bez przykrycia) w piekarniku. Skórka na pomidorach powinna lekko się przypiec.
Cebulę pokroić w grubszą kostkę, czosnek posiekać. Lekko podsmażyć na patelni. Dodać do pomidorów i zmiksować wszystko razem (lub przetrzeć przez sito). Można zdjąć wcześniej skórę z pomidorów, ja jednak zostawiam ją, gdyż po zmiksowaniu jest tak drobna, że niemal niezauważalna.
Cukinię, pomidory, cebulę i czosnek wymieszać razem. Jeśli ketchup jest zbyt rzadki można go jeszcze podgotować do odparowania wody. Na końcu doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. 
Przekładać do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut.


Ketchup z cukinii i pomidorów

Ketchup ma barwę jaśniejszą niż tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie i z grilla. Można nawet pokusić się i zrobić z niego sos pomidorowy do makaronu. Podane przeze mnie przyprawy są tylko propozycją. Polecam wypróbowanie ziół i skomponowanie własnej wariacji smakowej 😊

Smacznego!

33 komentarze:

  1. No tego jeszcze nie grali ;)
    Nie wiedziałam , że mozna zrobić taki ketchup !:)
    a jak wygląda! Spróbowałabym zrobić ale nie wiem czy mi tak pięknie wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorcia, tego nie da się sknocić :) no chyba, że będziesz tego bardzo chciała ;)

      Usuń
  2. MMMM, cukinię w takiej formie mogłabym jeść :D Keczup jest pyszny! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszny pyszny :) zostawiłam miseczkę w lodówce i wszystko zniknęło w dwa dni :)

      Usuń
  3. Ja z cukini robię piernika, a raczej robiłam, bo połowa sezonu, a mi już się przejadł. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam, musisz dać mi przepis :) proszę :)

      Usuń
  4. mniam :) cukinie uwielbiam :) keczupu takiego nie jadłam ale jadłam dżem z kabaczka więc można wyczarować z tych warzyw wszytko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wspaniałe warzywo :) bardzo uniwersalne :)

      Usuń
  5. Tak smakowicie wygląda, że aż mi zapachniało :) Ja dżemorek z cukinii z galaretką pomarańczową robiłam wczoraj. Wyszedł zaskakująco dobry. Już pojawiły się pomysły na różniste kombinacje. :) Czekam na Twój :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dżem lada dzień będzie, chyba że padnę przy garach :D

      Usuń
  6. Pysznie wygląda :) Może zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oezu...Gosia - przeprowadź się do mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gadaj z moim mężem ;)))
      no i ze swoim chyba też ;)

      Usuń
  8. Pierwszy raz słyszę i widzę. Małgosiu, jesteś kulinarną czarodziejką. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, zdradzę Ci sekret ;) ja po prostu lubię dobrze zjeść ;))))

      Usuń
    2. Ja też, ale kiepsko gotuję...

      Usuń
    3. oj Basiu :) nie doceniasz się i tyle :*

      Usuń
  9. Och Gosiu. Jakie cuda robisz. O ketchupie bym nie pomyslala. Dzem mnie rowniez zainteresowal. Ciekawa jestem co jeszcze wymyslisz. A jak dligo mozna taki ketchup przechowywac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapasteryzowany w słoiku to pewnie spokojnie do kolejnego sezonu :)
      jeszcze mam coś fajnego z cukinii, więc wypatruj ;)

      Usuń
    2. To super, że długo wytrzyma. Narobię zapasy i będzie się córka objadać jak juz będę jej rozszerzać dietę.

      Usuń
    3. dla Małgosi zrób bez przypraw i bez soli :*

      Usuń
    4. Przyprawy delikatne moga byc, tylko bez soli. Zrobie oddzielna wersje.

      Usuń
  10. Kolejny super przepis do wypróbowania :) A tu słoiki już się kończą w piwnicy...

    OdpowiedzUsuń
  11. :) wygląda pysznie!
    Ile z tego przepisu wychodzi słoiczków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tej porcji wyszło mi (o ile dobrze pamiętam) około 2 i pół litra gotowego ketchupu

      Usuń
  12. Taki domowy z dodatkiem cukinii musi być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinia wspaniale zgrała się smakowo z pomidorami :)

      Usuń
  13. Mam pytanko. Jeśli mam mniej cukinii. 1,3 kg to ile dać pomidorów. Więcej niż pół kilo, czy tyle wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proporcje, jakie podałam są dość elastyczne :) jeśli dasz więcej pomidorów, to ketchup będzie po prostu bardziej pomidorowy :)

      Usuń
  14. Pomidorki już pokrojone, lecę po cukinie do ogródka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie pozostaje mi już tylko życzyć smacznego :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...