Obserwuj bloga przez email

Fasolka szparagowa w pomidorach

Kiedy usłyszałam, że koleżanka robi fasolkę szparagową w pomidorach, to zdziwiłam się trochę. Trudno mi było jakoś w pierwszej chwili wyobrazić sobie to połączenie. Ale przecież robimy naszą polską fasolkę po bretońsku i lubimy ją. Dlaczego zatem delikatniejsza jej odmiana nie miałaby być smaczna? Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest szybkość wykonania i to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Chcecie jej spróbować?

Fasolka szparagowa w pomidorach


Składniki na dwie porcje:
4 spore garście fasolki szparagowej,
2 większe pomidory,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
odrobina oliwy,
sól do smaku,
ostra i słodka papryka do smaku,
ulubione zioła - ja dodałam tym razem tylko zieloną pietruszkę.

Fasolkę ugotować w osolonej o lekko posłodzonej wodzie. 
Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Ja akurat nie robię tego, ale dla wrażliwych żołądków lepiej zdjąć ją :)
Wykroić środek i pokroić pomidory w mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę, czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i przesmażyć krótko.
Przyprawić solą, papryką i ziołami. Na końcu dołożyć ugotowaną fasolkę, posiekaną pietruszkę i wymieszać. I....to wszystko :)
Chyba nie było zbyt skomplikowane? :)

Fasolka szparagowa w pomidorach


Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Świetny przepis, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznego :) daj znać czy smakowało :)

      Usuń
  2. Taka fasolka idealna na rozszerzanie diety :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie skomplikowane, ślinka leci już mi się chce po bretońsku, a co dopiero w takich własnych na dodatek pomidorkach mmmmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zasuwaj do ogródka i czekam na opinie czy dobre wyszło ;)

      Usuń
  4. No proszę , proste i ciekawe! chyba zrobie , bo akurat szparagową i pomidorki mam swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo jakie fajne i inne danie z fasolki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka letnia i lekka fasolka prawie po bretońsku ;)

      Usuń
  6. Wygląda pysznie. Już mam pomysł na jutro na obiad. Dziękuję. Dzisiaj dojadamy leczo...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pobudziłaś właśnie mój apetyt :) Czuję, że taka kompozycja smakowa idealne trafi w moje podniebienie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka fasolka to smakuje chyba każdemu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...