Obserwuj bloga przez email

Cukinia w zalewie musztardowej

Cukinia w tym roku obrodziła. Nie pamiętam, żeby było jej tak dużo. Wszystkie robiące przetwory na zimę gospodynie przerabiają ją w zastraszających ilościach. Ja też do nich dołączyłam i powoli moja piwniczka zapełnia się głównie cukinią ;) W planach mam jeszcze dżem, ale najpierw muszę dokupić słoików, bo jakiś chochlik wszystkie mi schował gdzieś, gdzie znaleźć ich nie mogę  ;)
W poprzednich latach robiłam ogórki w zalewie musztardowej, ale pomyślałam, że skoro cukinii jest tak dużo i jest ona tak bardzo do ogórka podobna, to można ją również zamarynować w taki sposób. Celowo kroiłam ją na duże kawałki, aby móc wykorzystać w różnoraki sposób, posiekaną drobno do sałatki lub samodzielny dodatek do obiadu. Polecam, smak jest ciekawy, a praca praktycznie niewielka. 

Cukinia w zalewie musztardowej


Składniki zalewy:
6 szklanek wody
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki octu
3 łyżki oleju
2 łyżki soli
słoiczek ulubionej musztardy.

Dodatkowe przyprawy na każdy 1 słoik:
kilka-kilkanaście ziaren pieprzu - w zależności jak bardzo pikantne przetwory lubimy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
mały listek laurowy,
1/2 - 1/3 łyżeczki ziaren białej gorczycy.

Wszystkie składniki zalewy razem zagotować i przestudzić.
Cukinię pokroić w słupki. Jeśli jest już duża, to wydrążyć środek z pestkami, obrać ze skóry jeśli jest twarda. Pokroić w słupki lub inne dowolne formy. Układać w słoikach, na to przyprawy i zalewać zalewą.
Pasteryzować w tradycyjny sposób.

Cukinia w zalewie musztardowej


Taka cukinia świetnie smakuje zimą jako dodatek do drugiego dania. Jest też pyszną zakąską :)

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Kochana, jakie cuda wymyślasz. Jadłam ogórki w musztardzie i je bardzo lubie. Ale cukinia??? Musi smakować wybornie. Podziwiam Cie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinii tyle w tym roku, że trzeba kombinować ;)

      Usuń
  2. U mnie cukinia czeka na pasztet ;) A może warto byłoby też skorzystać z Twojego przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do pasztetu nie doszłam, muszę uśmiechnąć się o przepis do Ciebie :)

      Usuń
  3. no i super :) skoro moga byc ogórki moze i cukinia :) pyszny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przecież cukinia i ogórek to takie smakowe rodzeństwo ;)

      Usuń
  4. Fajny przepis! Nigdy jeszcze nie zaprawiałam cukinii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cukinia jest chyba jednym z najbardziej wszechstronnych warzyw :)

      Usuń
  5. Też tak właśnie robie ogórki . Musze też i cukinię spróbować :) Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No takiej cukinii też jeszcze nie jadłam... To teraz mam problem, czy dżemik, czy ta propozycja...

    OdpowiedzUsuń
  7. ?Bardzo ciekawy pomysł, jeszcze tak nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...