Aromatyczny i pikantny pstrąg z grilla
Nie ma chyba Polaka, który nie lubiłby grillowania. W każdym razie ja nie znam takiego 😊 Grillujemy na urlopie, podczas weekendu i spotkań z rodziną. Na działce, kempingu czy...w kuchni. Tak tak, grillowanie w kuchni też jest możliwe i chyba coraz więcej z nas to robi. Można użyć do tego celu elektrycznego, niewielkich rozmiarów grilla lub zwyczajnej patelni grillowej. Tak, wiem. To już nie to samo, co grill na świeżym powietrzu, ale przynajmniej daje jego namiastkę, na przykład po sezonie.
Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było przed nim.
Pstrągi oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w poprzek co ok. 2 cm. Przygotować farsz.
Farsz na 2 średnie ryby:
2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli
1 płaska łyżka ziaren kolendry
1 płaska łyżka mielonego imbiru
1 płaska łyżka rozmarynu
pieprz grubo mielony, sól - do smaku
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć do środka ryb. Imbir oprócz aromatu nadaje ostrości, więc jak ktoś nie lubi pikantnych potraw, to niech zmniejszy ilość imbiru do 1 łyżeczki.
Ryby zawinąć w folię aluminiową i odstawić na przynajmniej 2-3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na około 15-20 minut przed grillowaniem.
Patelnię grillową rozgrzać, przesmarować pędzelkiem z odrobiną oleju i ułożyć na niej ryby. Grillować przez około 7-9 minut z każdej strony. Pod koniec obok ryb ułożyć ulubione warzywa i je również lekko zgrillować.
Tak przygotowany pstrąg ma wspaniały smak i zapach. Jest bardzo soczysty, pikantny i na pewno zdrowy.
Smacznego!
Jejku, aż zgłodniałam! Uwielbiam rybę, a Twoja propozycja jest fantastyczna!
OdpowiedzUsuńCiekawy sklep, i patelnia bardzo mi się podoba, pójdę zobaczyć w wolnej od pracy chwili :)
rybka wyszła pyszna, choć lekko piekielna ;)))
Usuńsklep polecam, naprawdę jest w czym wybierać :)
Ten pstrąg wygląda genialnie ! Moja Mama byłaby zachwycona , bo jest fanką wszystkich rybek :)
OdpowiedzUsuńmy też bardzo lubimy ryby :) pstrąg świetnie nadaje się na grilla w całości :)
UsuńSwietna taka patelnia, nic dziwnego, że rybka smakuje :)
OdpowiedzUsuńrybka palce lizać :)
UsuńZnalezc dobrą patelnię to sztuka. Byle nie przypalala sie i wytrzymała zmywarkę. Uwazam, że patelnie tylko tam nalezy zmywac, bo inaczej sie zapuszczaja fest. :) Tefal najlepszy.
OdpowiedzUsuńTefal rozczarował mnie jakiś czas temu. Miałam 3 patelnie, które bardzo szybko "zjadły się" :(
UsuńOj Małgosiu takie pyszności pokazujesz. A u mnie dzisiaj tylko rosołek i placki ziemniaczane...
OdpowiedzUsuńPatelnia robi wrażenie, może ktoś pod choinkę mi ją kupi... Buziaki!
a na rosołek to chętnie bym się wprosiła bo bardzo lubię :)
Usuńpatelnię polecam, Basiu :)
To zapraszam Małgosiu! Może kiedyś się uda nam spotkać w realu.
Usuńjeśli tylko będziemy chciały, to wszystko jest możliwe, Basiu :*
UsuńPyszna musi być tak rybka, a patelnia to moje marzenie:)
OdpowiedzUsuńrybkę robiłam już kilka razy i wszystkim bardzo smakuje :)
Usuńja o takiej patelni też marzyłam i spełniło się :)
wpraszam się więc :)
OdpowiedzUsuńno czekam i czekam, gdzie Ty jesteś? ;))))
Usuńfajne gary :) a pstrąg aż prosi żeby go zjeść !!!
OdpowiedzUsuńno to częstuj się :)
UsuńMuszę spróbować tego pstrąga, mniam :)
OdpowiedzUsuńmusisz musisz :) na pewno zasmakuje Ci :)
Usuńto jakaś masakra! Za każdym razem jak tutaj wchodzę to z automatu robię się głodna jak patrze na te wszystkie pyszności, które robisz :D a potem córeczka mi się budzi i zdążam zjeść tylko chleb z masłem :P
OdpowiedzUsuńAniu, ja Cię bardzo przepraszam ;) następnym razem podeślę malutkie coś ;)
UsuńRyba wygląda znakomicie, a sama również korzystam z takiej patelni do grillowania i muszę przyznać, że często się przydaje!:)
OdpowiedzUsuńja dopiero odkrywam możliwości tej patelni, ale na razie nie chowam jej zbyt głęboko do szafy ;))))
Usuńuwielbiam pstrąga! w pikantnej wersji musiał smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu nabyć taką patelnie, bo bardzo lubię dania z grilla :)
pozdrawiam
skuś się na tę patelnię, warto :) rybki wychodzą wspaniale na niej :)
UsuńMam w domu podobną patelnię i jestem z niej bardzo zadowolona. Rybka wygląda smakowicie. Musiałabym trochę zmodyfikować przepis, bo zbyt ostrych potraw nie mogę. Ach, a rybę bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńkochana, ogranicz przyprawy tylko, a cebuli nie musisz jeść :) na pewno będzie Wam smakować :)
UsuńTylko mniej ostrych przypraw. Kochana, jem wszystko. Cebulę też. :)
UsuńHmmm..... Uwielbiam patelnie grillowe. Mieszkam w niemczech ale o tej konkretnej jeszcze nie slyszalam. Musze sie zorientowac, bo by mi sie nowa przydala. No i te garnki tez mnie bardzo zaiteresowaly. Dzieki
OdpowiedzUsuńja rozmawiałam o tych garnkach własnie z kimś, kto na stałe mieszka w Niemczech :)
UsuńRybka wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńCo do patelni - posiadam patelnie Woll od dwóch lat. Jest świetna! Nigdy nie zamienię jej na żadną inną;)
ja też dołączyłam do fanklubu Woll :)
UsuńJak długo używa już pani patelni Woll? Mogłabym prosić o opinie ,,długodystansowych'' użytkowników tej firmy? Wlaśnie przymierzam sie do zakupu.
OdpowiedzUsuńużywam jej już ponad rok i to dość intensywnie :) jestem nadal tak samo zadowolona jak na początku i szczerze polecam :)
Usuń