Obserwuj bloga przez email

Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem

Cukinia tu, cukinia tam. O, jeszcze tam widzę cukinię! Przecież ja też muszę wreszcie coś ugotować lub upiec z niej! No i ugotowałam. Tak na początek i na dobre rozpoczęcie cukiniowego sezonu. 
(I tu złapałam się za głowę, bo przecież cukinia w tym roku już była na blogu! Skleroza jakaś??) No dobra, niech ta zupa będzie kontynuacją cukiniowego szaleństwa ;)
A przy okazji, jak co roku o tej porze, pojawia się językowo - przyrodnicza zagwozdka: czy cukinia to kabaczek, czy może to są dwie różne rzeczy? Ciekawe jakie zdanie WY macie na ten temat? 😊

Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem




Składniki:
1 pierś z kurczaka
1 średnia cukinia (o wadze mniej więcej kilograma)
2 średnie marchewki
niewielki kawałek selera
2 średnie pietruszki
2-3 łyżki oliwy
garstka makaronu
sól, świeżo zmielony pieprz
2 średnie liście laurowe
7-8 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru

Pierś z kurczaka posiekać drobno nożem, dodać sól, pieprz i 2-3 łyżki zimnej wody, dobrze wszystko razem wyrobić. Odstawić do lodówki.
Cukinię pokroić w kawałki. Jeśli ma twardą skórę, obrać ją najpierw. Przełożyć do garnka i zalać wodą w takiej ilości, aby poziom wody był powyżej cukinii na około 3-4 cm. Ugotować do miękkości, odstawić z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na oliwie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przełożyć do garnka ze zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem.
Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. 
Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.


Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem

Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany lub jogurtu nie jest konieczny. Zupa nie przypomina zupy - krem, jest lekko zawiesista (od makaronu gotowanego w niej), ma delikatny smak. 

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. na bank jutro zrobię kochana!!
    buziak kreska

    OdpowiedzUsuń
  2. ładnie wygląda, więc na pewno bosko smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zdjęciu średnio wyszło :) ale w smaku jest naprawdę pyszna :)

      Usuń
  3. Mniam pulpeciki :) Dobrze, że się obiadem najadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze nie jadłam zupy z cukinii , wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja szykuję się do zupy-krem z cukinii, więc wypatruj :) może skusisz się, żeby którąś zrobić :)

      Usuń
  5. Lubię zupy z wkładką mięsną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój mąż też :) pewnie jak większość mężczyzn :)

      Usuń
  6. Małgosiu, nie mam pojęcia czy cukinia i kabaczek to to samo, ale wiem, że je uwielbiam. Twój przepis jest rewelacyjny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...