Obserwuj bloga przez email

Sernik z masą krówkową dla małej Małgosi

Na dobry sernik apetyt jest zawsze. O każdej porze roku chętnie go zjemy, prawda? Dla wszystkich łasuchów mam dziś sernik z masą krówkową. Słodki i pyszny, taki w sam raz. Bez zbędnych słów zapraszam Was na sernik z masą krówkową.

Sernik z masą krówkową



Składniki (tortownica o średnicy 17 cm):
400 g twarogu
5 jajek
50 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki)

Spód:
150 g kruchych ciastek
50 g masła

Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki na przynajmniej półtorej godziny, żeby nie były zimne i miały taką samą temperaturę. Oczywiście chodzi o produkty, które z reguły w lodówce przechowujemy.

Do przygotowania tego sernika użyłam blendera z pojemnikiem. Można jednak użyć zwykłego miksera.
Ciastka drobno pokruszyć i połączyć z masłem - w blenderze idzie to błyskawicznie. Na wyłożoną papierem formę przełożyć masę z ciastek. Rozłożyć równomiernie, lekko zakładając półtora-dwu centymetrowy brzeg do góry.
Blender umyć, włożyć do niego twaróg, masło i 1 jajko. Zmiksować. Dodać resztę jajek, cukier - zmiksować. Obie mąki połączyć razem w miseczce i przesypać do masy serowej. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
Połowę masy serowej wylać na spód z ciastek. Drugą połowę zmiksować z połową masy krówkowej. Wylać nierównym strumieniem na pierwszą część masy. Małą łyżeczką nakładać resztę krówki "kleksami" na ser. 
Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych.

Sernik z masą krówkową

W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha, nie bójcie się rzadkości masy serowej. Taka właśnie powinna być przed upieczeniem.


Sernik z masą krówkową

Sernik jest wilgotny, ma delikatną strukturę. O wspaniałym smaku chyba nie muszę przekonywać? Połączenie sernika z krówką to niebo w gębie 😊

Sernik z masą krówkową


Sernik z masą krówkową



Smacznego!

p.s. przed podaniem dobrze jest schłodzić ten sernik w lodówce 😊


48 komentarzy:

  1. Wow, wygląda obłędnie! Z chęcią wprosiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. częstuj się, jeszcze trochę zostało ;)

      Usuń
  2. O Matko! Muszę ze wstydem przyznać, że jak tylko ten sernik ujrzałam to aż zaśliniłam monitor. Nie dość, że zdjęcia powodują, że aż chce się go zjeść to w ogóle mi smaku narobiłaś. Jeszcze ciągle myślę o serniku dedykowanym mojej córci :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz już nie masz wyjścia, musisz upiec :)

      Usuń
    2. Popłakałam się. Moja córeczka ma cudny sernik. Mam pytanie odnośnie twarogu. Chudy, tłusty czy półtłusty? Czy moze byc taki z kubełka dedykowany do sernika?

      Usuń
    3. twarogu z wiaderka używam tylko do serników na zimno, jak dla mnie to na taki tradycyjny sernik on się nie nadaje :)
      i szczerze mówiąc nie pamiętam jaki to był, wiem, że "klinek" ;)

      Usuń
  3. Wygląda fantastycznie! Już widząc miniaturkę - przepadłam. Szósty zmysł słodyczoholika podpowiadał mi, że to musi być coś pysznego. Ale mi narobiłaś ochoty, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj pyszne pyszne :) musisz upiec, robi się szybko, tylko piecze długo troszkę :)

      Usuń
  4. Szkoda że tak daleko mieszkasz bo byłabym częstym gościem na kawie u ciebie :) Sernik wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...i obu nam rosłaby pewna część ciała...hihihihi... ;)))

      Usuń
  5. Szkoda ze Malgosia sprobowac nie moze :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mama Małgosi spróbuje i powie jej czy dobre ;))))

      Usuń
  6. poproszę kawałeczek tego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też chcę! Może można cos zrobić z blogiem takiego, żeby komentatorzy mogli posmakować ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorka, zgłoś pomysł do google, może coś wymyślą ;)))))

      Usuń
  8. O rany Małgosia...zamieszkaj ze mną proszę!
    byś mi mogła serwować takie smakołyki codziennie...albo nie...bo bym kwadratowa się zrobiła haha:) a tu sezon na bikini w pełni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślisz, że naszym panom spodoba się to? ;))))

      Usuń
  9. Z krówka nigdy nie jadłam, nawet bym nie pomyślała, żeby tak połączyć :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krówki, kajmaki i karmele wszelkiego rodzaju kochają się z sernikami :)

      Usuń
  10. On musi być pyszny i nie wydaje się być bardzo trudny...myślę, że spokojnie się pokuszę o jego zrobienie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz blender z pojemnikiem czy mikser z dzbanem to spokojnie możesz nim wszystko zrobić :)

      Usuń
  11. Fantastycznie się prezentuje :) pozdarwiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pięknie dziękuję :) również pozdrawiam :)

      Usuń
  12. strasznie apetyczny blog, gratuluję :) a serniczek wygląda i brzmi przepysznie!
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za smaczne słowa ;)
      pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  13. wygląda pysznie :) a pieczemy z termoobiegiem, czy tylko góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja w przypadku sernika nie używam termoobiegu, gdyż nie chcę żeby za bardzo wyrastał :) jeśli sernik pod wpływem wyższej temperatury szybko rośnie, to może popękać :)

      Usuń
  14. Akurat piekę, oby wyszło :))) Niech moc będzie ze mną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam na wieści jak wyszło :)

      Usuń
    2. Gośka hmm..., no nic, podeślę i zobaczysz heh :)

      Usuń
    3. nie wiem co Ty chcesz od tego swojego sernika :) czepiasz się moja droga :***

      Usuń
  15. Wygląda bezbłędnie :) Moja babcia robi wafla z masą krówkową - uwielbiam ten smak, więc pewnie ten sernik rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sekrecie Ci powiem, że masę krówkową mogę wyjadać łyżeczką ;) ale ciiii...... ;)))

      Usuń
  16. Ale mi narobiłaś smaka... mmmm wygląda obłędnie pysznie:) uwielbiam takie połączenia:) przepis dodaje do ulubionych!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak już zrobisz, to pochwal się czy smakowało :)

      Usuń
  17. czy ja się muszę z rana ślinić... ło matko... wygląda tak idealnie i tak smacznie...
    dawno tu nie zaglądałam, ale masz świetnie przepisy.. dodam sobie do zakładek, bo już czasem najzwyczajniej brakuje pomysłów;)

    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa i zapraszam częściej :)

      Usuń
  18. Wygląda przepysznie :) Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z masą korówkową ?! Wow wspaniały !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszny jest :) powędrował na listę moich ulubionych ciast :)

      Usuń
  20. O nie, nie będę się częstować, bo zjem wszystko... Przepysznie wygląda!!! Buziaki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...