Obserwuj bloga przez email

Piegusek ze śliwkami i wanilią

Przepis na to ciasto znalazłam w serwisie polki.pl. Troszkę go zmodyfikowałam, bo przede wszystkim było zbyt słodkie jak dla nas :) Ale, że każdy w domu lubi ciasta z makiem, to smakowało bardzo :) 
Kiedy jednak zobaczyłam ten przepis, to od razu skojarzył mi się z Patrycją z blogów Kosmetyczna Wyspa i Zakątek Pieguski :) dlaczego? jeśli zajrzycie do Patrycji, to będziecie wiedzieć dlaczego ;)

Piegusek ze śliwkami



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka suchego maku
4  jajka
2/3 szklanki cukru
pół średniej laski wanilii
12,5 dag  masła (nieco ponad pół kostki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około pół kg śliwek

Mak wsypać do miski, zalać zimną wodą, wymieszać, a gdy zanieczyszczenia wypłyną na wierzch, zebrać je łyżką.Następnie starannie odsączyć z wody.
Wanilię przekroić wzdłuż i końcem noża zeskrobać nasionka ze środka.
Jajka utrzeć mikserem z cukrem i wanilią na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Prostokątną formę (ok. 18 x 30 cm) natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch. 
Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Ćwiartki śliwek ułożyć na cieście, lekko wciskając część z nich w głąb ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. 

Piegusek ze śliwkami

Polecam Wam piec to ciasto w prostokątnej płaskiej formie, gdyż ma taką strukturę, że owoce nie wpadają same do środka ciasta, pozostając na wierzchu. W zbyt głębokiej formie (jak na zdjęciu) owoce nie nawilżą należycie ciasta :)

Piegusek ze śliwkami

Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam je do popołudniowej herbatki. Zimnej, rzecz jasna ;)

Smacznego!

31 komentarzy:

  1. Bardzo fajne ciasto i szybkie do wykonania :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię szybkie i nieskomplikowane potrawy :)

      Usuń
  2. Wrrr zezarło mi komentarz, a pisałam.....że bardzo urodziwy ten piegusek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe co było takie łakome, że zeżarło ;))))))) hihihihi...

      Usuń
  3. Wdzięczna nazwa, a wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i pysznie smakuje :) pieguski są w ogóle fajne :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię smak wanilii, smakowałby mi , oj smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wątpię, wiem że lubisz takie ciacha :)

      Usuń
  5. Wygląda pysznie :) w prostokątnej formie o tych wymiarach ciasto będzie trochę niższe czy też tak pięknie wyrośnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w prostokątnej powinno wyjść niższe :)

      Usuń
  6. Bez takich pyyyszności:)ja tu na diecie jestem.Genialne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobra dobra, Ty wcale nie musisz być na diecie :P

      Usuń
  7. Podzielę się Pavlovą jak podzielisz się pieguskiem :)
    p.s bardzo podoba mi się nowy wygląd Twojego bloga, do tego stopnia, że ostatnio 3 godziny rozkminiałam, jak zrobić by białe okno strony rozpoczynało się niżej niż od góry i by nie było marginesów przy nagłówku, niestety bez skutku :(
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dobra, handel wymienny ;))))

      szablon dostosowywała mi Karolina z bloga pasjekaroliny.pl :) bez niej to tu szaro i smętnie by było :)

      Usuń
  8. o Karolinie wiem, bo lubię zaglądać na jej bloga, ale liczyłam, że sama sobie poradzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jestem za tępa na takie modyfikacje :) jakby nie Karolina to byłoby tu nudno ;)

      Usuń
  9. Cześć ! Bardzo spodobał mi się ten post !
    Mam nadzieję że utrzymasz taką tematykę postów Kochana!
    Od dzisiaj czekam na nowe i obserwuję !:*
    Mam nadzieję że wpadniesz do mnie ! <3

    http://goldxcherriex.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa :) pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Wygląda prześlicznie całe w makowych kropeczkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ....i nieważne, ze dostają się miedzy zęby ;))))))

      Usuń
  11. Kocham mak, kocham śliwki, zjadłabym sama o ! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. To ja się wpraszam na kawę! :) Ostatnio mam cały czas ochotę na ciasta z makiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz coś dziwne zachciewajki ;)))))) hihihihi.....

      Usuń
  13. Super sprawa! ja lubie ciasta z makiem ale zazwyczaj trzeba go mielić a Ja taka trochę leniwa jestem;)
    No to ten przepis wykożystam na niedzielę wygląda na prosty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakoś nie przeszkadza ze mak nie jest mielony, choć miałam wątpliwości :)

      Usuń
  14. Takiego wydania pieguska jeszcze nie znałam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...