Obserwuj bloga przez email

Letni bigos z młodej kapusty

Ten bigos jest klasycznym przykładem potrawy "na-winie" - co się nawinie, to do bigosu ;) Pewnie każdy z nas zna takie potrawy. Najczęściej powstają po świętach, uroczystościach rodzinnych czy sprzątaniu lodówki i zamrażarki. Znajdujemy wtedy końcówki wędlin, mięs, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Oprócz zapiekanek to własnie bigos jest najwdzięczniejszą potrawą przygotowaną z tzw. resztek. Mój powstał z resztek kapusty po robieniu gołąbków, co zbiegło się z rozmrażaniem zamrażarki i chęcią zagospodarowania wędlin znalezionych w jej najgłębszych zakamarkach. Typowy recykling gastronomiczny ;) 

Letni bigos z młodej kapusty


Składniki:
mała młoda kapusta - w moim przypadku końcówki z dwóch główek użytych do gołąbków,
1 duża cebula,
około 30 dkg różnych wędlin, z czego 1/3 to wędzony parzony boczek,
2 większe marchewki,
sól, gruby świeżo zmielony pieprz,
3 większe liście laurowe,
8-10 ziaren ziela angielskiego.

Wędliny pokroić w średniej wielkości kostkę. Do rozgrzanego garnka włożyć najpierw boczek i wytopić go na niezbyt dużym ogniu. Jeśli jest bardzo chudy, to można wlać odrobinę oleju. Dołożyć resztę wędlin i przysmażyć. Wsypać liście laurowe i ziele angielskie.
Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub ćwierć plasterki. Włożyć do wędlin i lekko podsmażyć. 
Kapustę poszatkować ale na niezbyt cienkie kawałki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody (maks. pół szklanki) i udusić na niewielkim ogniu do miękkości mieszając co jakiś czas. W razie potrzeby można dolewać wody, żeby bigos nie przypalił się.
Pod koniec duszenia dorzucić marchewkę obraną i startą na grubej jarzynowej tarce. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można na sam koniec dodać garść posiekanego koperku. 

Letni bigos z młodej kapusty

Taki bigosik lubią nawet dzieci :)

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Taki bigos i ja lubie. :) Niestety źle znoszę kapustę i na razie nie mogę jeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niebawem będziesz i kapustę jeść :)

      Usuń
  2. Dania na-winie bardzo lubię i często przygotowuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To bardziej na zasmażana mi wyglada.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możliwe :) gwarantuję, ze nie jest zasmażana :)

      Usuń
  4. Jutro zrobię chyba cos podobnego. Mięsko zostało i kabaczek biedny niechciany leży sobie. trzeba będzie pogłówkować i ugotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam taki kombinowany recykling ;)

      Usuń
  5. I taki właśnie jest najsmaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No to mam obiadek na jutro! :D Dzięki! :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
  7. widzę, że miałaś gościa na ten bigos zaproszonego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wpadł taki mały głodomorek, nie miałam serca go wyrzucić ;))))

      Usuń
  8. Ale ten mały głodomorek chyba wszystkiego nie zjadł. Na letnie popołudnie bigos z młodej kapusty to jest to.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...