Obserwuj bloga przez email

Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów

Dostałam od koleżanki dwie wielkie torby sałaty. Takiej swojskiej, z ogródka, bez nawozów. Część pozjadaliśmy w sałatkach i na kanapkach, a z części postanowiłam zrobić pesto. Klasyczne pesto to zielony sos ze zmiażdżonej w moździerzu bazylii z dodatkiem oliwy z oliwek, orzeszków piniowych i parmezanu (pesto alla genovese) lub czerwony sos gdzie głównym składnikiem są suszone na słońcu pomidory (pesto alla siciliana). Pesto podaje się do makaronów, pieczywa, sałat czy sera. Jest to sos robiony i podawany na zimno. Bazylia poddana działaniu wysokiej temperatury zmienia lekko smak na gorzkawy. 
Tyle klasyka. W Polsce pesto staje coraz bardziej popularne i przygotowuje się je w zasadzie chyba ze wszystkiego. Może Włosi obraziliby się z takiej profanacji pesto, może powiedzieliby, że to co my podajemy jako pesto, nie jest nim. Faktem jest, że pesto nie jedno ma imię 😊 Ja dzisiaj namówię Was na pesto na bazie zielonej sałaty.

Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów


Składniki:
sałata - moja misa od blendera ma pojemność 1 litra - zapchałam ją niemal do końca, zmiksowałam i dołożyłam jeszcze raz taką porcję
4 spore ząbki czosnku
60 ml oliwy z oliwek
spora garść liści bazylii
6 czubatych łyżek zmielonych orzechów - ja użyłam laskowych
sól, świeżo zmielony pieprz


Wszystkie składniki zmiksować blenderem aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Takie pesto można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez kilka dni - oczywiście w lodówce. 

jak zrobić pesto, daylicooking

Podawać do makaronu, pieczywa, serów i...do czego jeszcze nam podpowie wyobraźnia i smak.

Pesto z sałaty z dodatkiem bazylii, czosnku i orzechów



30 komentarzy:

  1. Wygląda to pięknie ! i ma cudny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne to pesto, takie aromatyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne to twoje pesto :) musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna inspiracja na przyjęcie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podobają mi się Twoje posty <3
    Zapraszam do mnie :)
    www.dreamerfrompoland.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł na takie wykorzystanie sałaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam to pesto i naprawdę jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny pomysł, ja tez mam zawsze problem z nadmiarem sałaty :) Ty to masz "Głowę" na karku Małgosiu :) Kradnę przepis - bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, czasem szare komórki zapracują na porcję kawy ;) hihihihi....

      Usuń
  9. no jesli smakuje tak jak wygląda to zazdroszczę, że zjadłaś wszystko :p :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co drugi dzień teraz robię, tak smakuje wszystkim w domu :D

      Usuń
  10. Pesto na pewno smakuje wyśmienicie. Teraz przez bardziej restrykcyjną dietę bede musiala zmodyfikowac. Bez czosnku i orzechow. Przynajmniej na razie przez pierwszych kilka miesiecy. Potem bede wprowadzac nowe elementy. Musze przeciez dbac o Twoja imienniczke. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj pesto... Uwielbiam je Małgosiu! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pesto jest takie zwyczajne i jednocześnie nadzwyczajne :)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. powiem Ci, ze jak tak teraz patrzę, to też bym zjadła :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...