Obserwuj bloga przez email

Omlet ze szparagami, szynką i serem. Weekendowe śniadanie - Czerwcowe Wyzwanie Blogerek

W czerwcu tematem comiesięcznego Wyzwania Blogerek jest weekendowe śniadanie. Nieprzekombinowane, proste i codzienne. Wymyśliłam więc omlet, który dość często robię. Zmieniają się tylko dodatki: raz na słodko, raz na słono. Dzisiaj wykorzystałam resztkę szynki, skrawki sera żółtego i szparagi, które pozostały mi z obiadu. Klasyczny recykling jedzeniowy ;)

Omlet ze szparagami, szynką i serem



Składniki na 1 omlet:
1 jajko
4 łyżki mleka,
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej,
szczypta soli,
1 łyżka masła.

Dodatki:
ugotowane szparagi
starty żółty ser,
szynka.

Mleko rozmieszać z mąką, dodać jako i sól, lekko ubić. Masło stopić na patelni (na średnim ogniu), wlać jajko z mlekiem i mąką. Delikatnie podsmażyć, a kiedy góra zacznie się ścinać, posypać serem, pokrojoną w kostkę szynką i ułożyć szparagi. Omlet złożyć na pół i jeszcze przez 15-20 sekund smażyć (cały czas na niezbyt dużym ogniu), następnie przewrócić na drugą stronę i ponownie przez kilkanaście sekund dosmażać.
Omlet powinien być ścięty, a nie wysmażony. Trzeba uważać, aby nie przypiekł się, gdyż będzie przypominać naleśnik :) Lepiej jest nie dosmażyć niż przesmażyć ;)

Omlet ze szparagami, szynką i serem

Taki omlet po przygotowaniu lubię posypać grubym świeżo zmielonym pieprzem. 

W dzisiejszej akcji wspólnego pichcenia wzięły udział BABECZKI czyli Grupa Kulinarnych Blogerek w składzie:

i ja

...zerknijcie tez do nich :)


Baner akcji przygotowała (jak zwykle)  Magda :)

Bardzo dziękuję wszystkim dziewczynom za kolejną świetną zabawę. To było ostatnie wyzwanie przed wakacjami. Kolejne dopiero we wrześniu :)



20 komentarzy:

  1. Kolejny omlet tym razem wytrawny, pychota ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. omlet można zrobić chyba ze wszystkim :)

      Usuń
  2. piekny ten omlecik ;) taki puszysty...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie też omlet :) ale na słodko :) co to za filiżanka? kubek? bo mi się podoba a szukam czegoś do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. filiżanka wpadła Ci w oko bardziej niż omlet :P

      Usuń
  4. Oj dobrze, że jestem już po śniadanko bo tak apetycznie tu wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na kolację też można wszamać taki omlet ;)

      Usuń
  5. Oj! takiego jak nic, jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany! Toż to totalna rozpusta na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne wiosenne połączenie, wygląda jak mgiełka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! Uwielbiam jedzeniowy recykling ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. ja tylko czekam na twoją wizję szablonu - ty wiesz, że masz gratis? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...