Obserwuj bloga przez email

Omlet ze szparagami, szynką i serem -pyszne weekendowe śniadanie

W czerwcu tematem comiesięcznego Wyzwania Blogerek jest weekendowe śniadanie. Nieprzekombinowane, proste i codzienne. Wymyśliłam więc omlet, który dość często robię. Zmieniają się tylko dodatki: raz na słodko, raz na słono. Dzisiaj wykorzystałam resztkę szynki, skrawki sera żółtego i szparagi, które pozostały mi z obiadu. Klasyczny recykling jedzeniowy.

jak się robi omlet, przepis na omlet, daylicooking, sposób na szybkie sniadanie



Składniki na 1 omlet:
1 jajko
4 łyżki mleka
2 płaskie łyżeczki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka masła

Dodatki:
ugotowane szparagi
starty żółty ser
szynka

Mleko rozmieszać z mąką, dodać jako i sól, lekko ubić. Masło stopić na patelni (na średnim ogniu), wlać jajko z mlekiem i mąką. Delikatnie podsmażyć, a kiedy góra zacznie się ścinać, posypać serem, pokrojoną w kostkę szynką i ułożyć szparagi. Omlet złożyć na pół i jeszcze przez 15-20 sekund smażyć (cały czas na niezbyt dużym ogniu), następnie przewrócić na drugą stronę i ponownie przez kilkanaście sekund dosmażać.
Omlet powinien być ścięty, a nie wysmażony. Trzeba uważać, aby nie przypiekł się, gdyż będzie przypominać naleśnik. Lepiej jest nie dosmażyć niż przesmażyć.

sprawdzony przepis na omlet, jak zrobić omlet, jak się robi omlet, przepis na omlet ze szparagami, daylicooking

Taki omlet po przygotowaniu lubię posypać grubym świeżo zmielonym pieprzem. 


20 komentarzy:

  1. Kolejny omlet tym razem wytrawny, pychota ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. omlet można zrobić chyba ze wszystkim :)

      Usuń
  2. piekny ten omlecik ;) taki puszysty...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie też omlet :) ale na słodko :) co to za filiżanka? kubek? bo mi się podoba a szukam czegoś do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. filiżanka wpadła Ci w oko bardziej niż omlet :P

      Usuń
  4. Oj dobrze, że jestem już po śniadanko bo tak apetycznie tu wszystko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na kolację też można wszamać taki omlet ;)

      Usuń
  5. Oj! takiego jak nic, jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O rany! Toż to totalna rozpusta na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne wiosenne połączenie, wygląda jak mgiełka:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności! Uwielbiam jedzeniowy recykling ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. ja tylko czekam na twoją wizję szablonu - ty wiesz, że masz gratis? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...