Obserwuj bloga przez email

Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami

Na Wielkanoc dostałam zestaw książek z przepisami, chwaliłam się tym jakiś czas temu. Sukcesywnie przeglądam je i wyłapuję co ciekawsze (według mnie) propozycje. A jest z czego wybierać. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na ciasto rozetkowe  z książki "Tradycyjne ciasta. Domowe wypieki" wydanej przez Wydawnictwo Olesiejuk w 2013 r. Książka jest wydana w formie sporego albumu - gruba kolorowa okładka, sztywne kartki i przede wszystkim piękne zdjęcia. Przeglądając tę książkę łatwo zrozumieć, co znaczy powiedzonko, że je się oczami. Zdjęcia są naprawdę śliczne.
Z całego zbioru najróżniejszych ciast wybrałam wspomniane ciasto rozetkowe, bo wydawało się proste i szybkie. Nie zawiodłam się, było nieskomplikowanie i smacznie, więc przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam.

Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami


Składniki:
125 ml mleka
375 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
75 g masła
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
średni słoik ulubionego dżemu - użyłam śliwkowego z dodatkiem cynamonu
100 g posiekanych migdałów - użyłam płatków migdałowych

Drożdże rozetrzeć z cukrem aż do ich rozpuszczenia. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, sól i jajko. Zagnieść. Na koniec dodać stopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobić - ciasto powinno być bardzo elastyczne i bez problemu odchodzić od rąk i  ścianek naczynia.
Ciasto odstawić pod przykryciem na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1 cm. Równomiernie posmarować dżemem i posypać migdałami. Zwinąć wzdłuż szerszego boku i pokroić na mniej więcej równe plastry o szerokości 4-5 cm. Poszczególne kawałki układać na sztorc w tortownicy (lub innej okrągłej formie) wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 40-50 minut. 
Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Można podawać lekko ciepłe.

Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami

Ciasto jest niezwykle wilgotne i smaczne. Migdały przed wysypaniem można podpiec na suchej patelni, wtedy nabiorą jeszcze większej chrupkości.

Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami


15 komentarzy:

  1. Wygląda bajecznie i na pewno cudownie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dzisiaj też dwie drożdżówki z rana zrobiłam, ale poszły sobie :) dlatego wpraszam się na Twoje ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Az mam ochote zrobić drozdzowke.... muszę sprawdzić zapasy w lodowce :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja ostatnio nie mogę się najeść drożdżówkami ;)

      Usuń
  4. O rany tak smakowicie wygląda, że sama bym zjadła. I się nie podzieliła. Dasz kawałek???

    P.S. Można użyć drożdży suchych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno można, tyle że trzeba mniej ich dać, nie jestem pewna, ale chyba suchych daje się połowę :)

      Usuń
  5. Małgosiu u Ciebie zawsze można zjeść cosik pysznego... Piję kawkę i porywam kawałeczek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności:) muszę zrobić sobie też takie:) bardzo lubię drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. aż mi pachnie, wyobrażam sobie ten smak... sama nie dam rady zrobić ;(

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno smakuje wyśmienicie :) Przydałoby mi się do kawki, którą właśnie popijam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda genialnie! Ależ bym zjadła... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. przepiękne! bardzo efektowny drożdżowiec

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzisiaj upiekłam, jest przepyszne :) Połowy już nie ma :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...