Obserwuj bloga przez email

Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami

Przed nadchodzącym weekendem mam dla Was coś niesamowicie słodkiego, ale pysznego - torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i migdałami. Ci, którzy są na diecie niech nie czytają dalej ;)
Torty bezowe kojarzą mi się z moim dzieciństwem, kiedy przyjeżdżałam do babci i wspólnie piekłyśmy bezy. W zasadzie nie wyobrażałam sobie, żeby u babci nie były ich. Czasami babcia przygotowywała wspaniałe białe torty. Spody bezowe przynosiła od wujka, który miał swoją cukiernię-  było szybciej :) Do dzisiaj pamiętam te piętrowe słodkie cuda i nasze paluchy próbujące dobrać się do kremu w taki sposób, żeby nikt nie widział :) Tych smaków nie uda mi się odtworzyć, bo babci nie ma już z nami bardzo wiele lat, ale zawsze kiedy jem bezy pamiętam o Niej :)

Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami


Spody bezowe:
6 białek
300 g drobnego cukru
szczypta soli

Przed rozbiciem jajek musimy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Białko od żółtek oddzielamy delikatnie - nie można uszkodzić żółtka, żeby w białku nie znalazła się ani jego odrobina, bo wtedy piana nie ubije się. 
Białka możemy ubijać ręcznie, albo mikserem. (Należy jednak pamiętać, aby w początkowej fazie nie ustawiać zbyt dużych obrotów.) Do ubijanych białek dodajemy sól i stopniowo cukier. Ubijamy na sztywną pianę i do rozpuszczenia cukru. 
Na papierze do pieczenia narysować 3 okręgi o średnicy około 20 cm - jako szablon użyłam średniego talerza. Masę rozkładamy równomiernie wypełniając narysowane kółka. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 80 stopni - najlepiej z termoobiegiem. Piec, a raczej suszyć, 2-3 godziny. Potem otworzyć lekko drzwiczki piekarnika i pozwolić bezie wystygnąć i do końca odparować. Najlepiej zostawić je tak na noc.
Upiec bezy nie jest łatwo, ale nie warto się poddawać :) po kilku razach można dojść do wprawy.

Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka soku z cytryny
2 opakowania śmietan-fix

Śmietanę ubić na sztywno, dodając w początkowej fazie śmietan-fix, a pod koniec ubijania, sok z cytryny. Nie dodawać cukry, śmietana ma być lekko kwaskowa.
Dodatek śmietan-fixa daje nam pewność, że śmietana nie podejdzie wodą i wytrzyma do dnia następnego.

Dodatkowo:
pół puszki masy kajmakowej
spora garść płatków migdałowych

Pierwszy i drugi spód bezowy posmarować niezbyt grubą warstwą kajmaku. Na kajmak wyłożyć ubitą śmietanę. Ostatni spód i boki posmarować tylko śmietaną. 
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Po przestygnięciu wysypać je na górę tortu.

Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami

Torcik jest bardzo słodki, ale bardzo pyszny :) każdy łasuch na pewno będzie nim zachwycony. Powinien postać przynajmniej kilka godzin w lodówce, jednak my nie daliśmy rady tyle czekać, dlatego nie udało się go ładnie ukroić ;) Jeśli jednak zaczekacie z pokrojeniem około 12 godzin, wtedy bez kłopotu wyjdą Wam piękne niepokruszone kawałki :)

Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami

Smacznego!


28 komentarzy:

  1. Na pewno jest przepyszny! Marzy mi się taki do kawusi, którą właśnie popijam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, częstuj się :) jeszcze nie wszystko zjedliśmy ;)

      Usuń
  2. No to ja też się wpraszam, Wygląda przeeeeeeeeeepysznie!!! Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. też bym nie czekała z jego pokrojeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja, ślinka cieknie:) zjadłabym kawałek do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdyby to zobaczył mój luby - nie oderwałby wzroku od monitora ;) Jest wielkim fanem słodkości, gdzie głównym elementem jest beza ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój na szczęście mniej lubi słodycze, więc dla mnie zostaje więcej ;)

      Usuń
  6. Torcik wygląda niesamowicie, musi być bardzo smaczny.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest bardzo smaczny, choć niesamowicie słodki ;)

      Usuń
  7. Oj oj! i jak Ja mam brzucha zgubic, kiedy Ty tak kusisz ....:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale po co masz gubić? żeby potem szukać? ;))))))))

      Usuń
  8. Zawsze robię tylko ze śmietaną i potartą czekoladą na wierzchu. Baaardzo lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  9. No i co mnie podkusiło, żeby zajrzeć tu o tej porze! NO CO! Zaraz chyba zacznę gryźć monitor, bo to cudo tak apetycznie wygląda a w żołądeczku pusto, oj pusto..... A jak sobie pomyślę, że te pyszności na pewno lepiej smakują niż wyglądają to.....
    Uciekam! Pozdrawiam! Buźka :*:*:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. powiem Ci, że sama sie wkurzam jak nieraz oglądam swoje własne zdjęcia ;)))

      Usuń
  10. Obłędnie słodki, rozpustny tort :) Musiał smakować bosko!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ajjjjj ale kusisz i to jeszcze teraz przed latem, kiedy wypadałoby mieć mały brzuszek:) Może kiedyś spróbuję stworzyć coś takiego, chociaż stawiam dopiero pierwsze kroki w wypiekach;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kawałeczek tortu i 100 brzuszków i po kłopocie ;)))))

      Usuń
  12. Wow, musi smakować obłędnie...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, nieprzyzwoicie obłędnie pyszny :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...