Obserwuj bloga przez email

Szparagi z sosem holenderskim

Sezon na szparagi w pełni, w moim domu również. W tym roku z radością obserwuję coraz większą popularność szparagów zielonych. Były one bardzo długo niedoceniane, a przecież są delikatniejsze niż białe i mają znacznie mniej goryczki w sobie. Jeśli mam wybór, to zawsze wybieram zielone, ale dziś na moim stole zagościły białe.

sprawdzony przepis na szparagi i sos holenderski, jak zrobić sos holenderski, przepis na sos do szparagów, daylicooking



Składniki sosu holenderskiego:
2 żółtka
kostka masła
3 łyżki białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina
sól, biały pieprz
sok z cytryny

Masło roztopić w rondelku na niewielkim ogniu, zagotować i odszumować - czyli gęstą łyżką cedzakową zebrać pianę.
Do miski wlać żółtka i wino, a następnie ubić trzepaczką na puszystą masę w kąpieli wodnej. (Miskę ustawić na garnku wypełnionym niewielką ilością wody, która musi się delikatnie gotować. Para wodna będzie podgrzewać miskę i zaparzy nasze żółtka.) Stopione masło dodawać stopniowo w niewielkich ilościach do żółtek z winem i łączyć trzepaczką. Odradzam używanie miksera, gdyż dość często masa warzy się. Na koniec dodać sól, świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny - do smaku.

przepis na sos holenderski, sprawdzony przepis na szparagi z sosem, daylicooking

Z opłukanych szparagów odciąć zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. 
Podawać z gorącym sosem holenderskim - ja dorzuciłam jajko sadzone i małego młodego ziemniaczka.


9 komentarzy:

  1. mniam! wygląda ekstra :)) białe szparagi jadłam tylko raz, ale zapamietałam jako pyszne. Widziałam je ostatnio w biedronce, ale były już niezbyt ładne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiosenna klasyka :) Ja zdecydowanie wolę jednak zielone szparagi. Ps. Urocze jajko ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A dzisiaj pędzę po Twoje szparagi, ojojoj jak ja je lubię. Mniam. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna klasyka, i jak ślicznie zrobione jajko ;D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałam kupic u nas szparagi ale takie brzydkie były. Może uda mi się dostać od kogoś prywatnie bo te w sklepie załamały mnie. :)
    Tak sobie patrzę na tą Twoją fotkę i serce mi sie kraje, że to cudo za szklanym ekranem siedzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Od kilku dni mam ochotę na szparagi.Patrząc na Twoje,myślę,ze dzisiaj kupię i zrobię podobnie,może z jajkiem w koszulce.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale to pysznie wygląda :-) dodaje do wypróbowania :-)

    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...