Obserwuj bloga przez email

Ciasto 3BIT na kakaowych ciastkach

O tym cieście mówi się, że każdy je jadł, a większość własnoręcznie przygotowywała. Do mnie przepis trafił jakieś 3-4 lata temu bez nazwy. Dopiero po jakimś czasie ktoś mi powiedział, że robione jest na wzór słynnego ciasteczka. 
Pierwszy raz to ciasto jadłam u sąsiadki, a kiedy poprosiłam o przepis, sąsiad śmiał się, że jest to pradawna receptura praprapradziadka przekazywana z pokolenia na pokolenie i każdy spoza rodziny, kto ją pozna, będzie musiał zginąć ;) Długo śmialiśmy się z tego, a z przepisu korzystam często i dzięki łaskawości sąsiada, żyję ;) 

3bit



Składniki:
3 duże paczki kakaowych herbatników (około 400 gramów)
1 mleko skondensowane "krówka"
2 budynie śmietankowe
2 opakowania "Śnieżki"
3/4 litra mleka
600 ml śmietany 30%
2/3 kostki masła
2 wafelki w czekoladzie (np. "Grześki")

Budyń ugotować na mleku, wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. Ja robiłam to mikserem, jednak na niewielkich obrotach.

Śmietanę ubić ze "Śnieżką".

Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać warstwowo:

- herbatniki,
- krówka - najlepiej troszkę w rondelku ją podtopić, żeby była płynniejsza
- herbatniki,
- masa budyniowa,
- herbatniki.
- bita śmietana.

Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki.

Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin... i uzbroić się w cierpliwość ;)

3bit

Nam tej cierpliwości zabrakło...ciasto zniknęło zanim udało się zrobić przyzwoite zdjęcie ;)


Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Weź!!!! jaką ja mam teraz na nie ochotę!!!!!!!!!!
    werzch posypuję startą gorzką czekoladą!!!!!
    mniamu! chyba zrobię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też bym zjadła chętnie kawałeczek, nawet ze trzy ;))))))

      Usuń
  2. No nie! długo juz nie robiłam a na kakowych herbatnikach wcale! muszę spróbować jeszcze dziś kupię składniki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto, które widać na zdjęciach, robiłam będąc u dziadków :) oboje z babcią są niezłymi łasuchami ;) ciasto zniknęło w tempie prędkości światła, a dziadek zapowiedział, że od teraz zaczyna się odchudzać ;))))

      Usuń
  3. Nie dziwię się że ciasto długo nie przetrwało :) Sama bym chętnie takie zjadła, zwłaszcza że takiego jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto jest mega pyszne, patrząc na nie ślinka mi cieknie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo je lubię, ale robię zawsze z krakersami. Muszę spróbować Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja za to z krakersami nie robiłam, musze wypróbować :)

      Usuń
  6. pyszności!!! pięknie wygląda z tymi czekoladowymi ciasteczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam te ciasto!
    często je robię, jednak na jasnych herbatnikach, te kakaowe wyglądają jeszcze lepiej! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kakaowe mnie osobiście bardziej podeszły :) warto eksperymentować z różnymi ciasteczkami :)

      Usuń
  8. Ale za to to bym szarpała jak Reksio szynkę!!
    Wścieklizny kubków smakowych dostałam Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłęd :) ! Aż mi ślinka pociekła ! Poproszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...