Obserwuj bloga przez email

Cevapcici z musztardą i imbirem - piknikowa przekąska na Majowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów

Comiesięczna akcja pod nazwą Wyzwanie Blogerek i Blogerów, w tym miesiącu przyniosła ciekawy temat: piknik. Uczestnicy mieli zaproponować dowolną potrawę, którą można zabrać ze sobą w plener. Przyznam się, że miałam mętlik w głowie, nie wiedziałam co wybrać. Jest przecież tak dużo potraw, które nadają się na piknik. Na początek odrzuciłam pomysł, aby było to coś słodkiego - chyba przesłodziłam się tym moim ostatnim tortem bezowym ;) No i kiedy tak szukałam pomysłu, to zobaczyłam u Kasi bałkańskie cevapcici i już wiedziałam, że to jest to! Nie byłabym sobą, gdybym nie przygotowała ich troszkę po swojemu ;) Efekt zasmakował mi, więc mogę z czystym sumieniem polecić je Wam :) Żeby było oryginalnie, to zdjęcia przygotowałam w stylu retro - ciekawa jestem, jak ten efekt Wam się  spodoba ;)
cevapcici  z musztardą i imbirem


Składniki:
pół kilograma chudego mięsa - użyłam szynki wieprzowej,
2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy - użyłam "Starofrancuskiej" Tesco,
płaska łyżeczka mielonego imbiru,
spora szczypta grubo mielonego pieprzu,
sól,
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki.
3-4 łyżki zimnej wody,
patyczki do szaszłyków,
ewentualnie odrobina oleju do przesmarowania elektrycznego grilla lub patelni.

Mięso zmielić lub posiekać drobno - chodzi o to, żeby nie było zmielone na "papkę". Dodać wszystkie przyprawy i wodę. Dobrze wszystko wyrobić. Mięso odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin, żeby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły". Najlepiej przygotować je dzień wcześniej.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie - wystarczy kilka minut. Bez namoczenia mogłyby się przypalić podczas pieczenia.
Z mięsa formować wałeczki i nabijać je na patyczki.
Takie szaszłyki można upiec na tradycyjnym grillu lub elektrycznym. Jeśli nie posiadamy grilla, wystarczy zwykła patelnia lekko posmarowana olejem. 

cevapcici  z musztardą i imbirem
Cevapcici można podawać na gorąco - upieczone na pikniki na grillu, lub zimne - upieczone wcześniej w domu. Można je też podpiec w domu, a na plenerowym grillu odgrzać. 
cevapcici  z musztardą i imbirem

Proszę nie brać mojego przepisu jako klasyczny i "jedyny-i-słuszny", bo jest to moja kombinacja przypraw wymyślona na potrzeby akcji :) Szaszłyczki mają pikantny smak, są aromatyczne i kruche.

...a tak moje cevapcici wyglądają "w kolorze" ;)


cevapcici  z musztardą i imbirem

cevapcici  z musztardą i imbirem


cevapcici  z musztardą i imbirem

Smacznego!



Banerki Wyzwania, jak zawsze, przygotowała Magda z bloga My Simple Kitchen, a w akcji oprócz mnie wzięli również udział:



PAULINA
www.mojapasjasmaku.blogspot.com

MARTA
www.magicznezyciemarty.pl

AGATA
myszkagotuje.blogspot.com

ALINA
ala-piecze.blogspot.com

ANNA 
cafeamaretto.blogspot.com
aronia-wiemcojem.blogspot.com

BEATA
www.staregary.blogspot.com

DANUSIA
www.mojewypiekiinietylko.com

EWA
ewakuchennie.blogspot.com

IWONA
izioni-smaki.blogspot.com

JUSTYNA
www.tysiagotuje.pl

JUSTYNA 
mamaipomocnicy.blogspot.com

KASIA
bakeandtaste.blogspot.com

MAGDA
only-my-simple-kitchen.blogspot.com

MAGDA
z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com

MARZENA
zaciszekuchenne.blogspot.com

MARZENA
kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com

MONIKA 
papryczkaa.blogspot.com

NATALIA
studentskitchenblog.blogspot.com

PATRYK I ADA
cookpl.blogspot.com




Zajrzyjcie też do nich :)

46 komentarzy:

  1. świetne są te zdjęcia retro :) idealnie pasuję do tego piknikowego klimatu :) Mój S by był zainteresowany Twoim piknikiem :) zresztą i ja też :) dziękuję Gosia za wspólną zabawę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta akcja wyszła nam bardzo smacznie :)
      a retro skojarzyło mi się z tym, że kiedyś ludzie częściej urządzali pikniki niż teraz :)

      Usuń
  2. wspaniała propozycja, mniam!
    dziękuję za wspólną zabawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała propozycja ! Szczerze mówiąc moje ślinianki wariują patrząc na zdjęcia !
    Na pewno zrobię !
    Dziękuję za wspólne piknikowanie :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie samą pozytywnie zaskoczył smak musztardy i imbiru w mięsie :)

      Usuń
  4. Połączenie smaków genialne. Cudowne zdjęcia. Dziękuję Gosiu za wspólne piknikowanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I w końcu mamy jakieś mięsko:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie każdy obędzie się bez mięska :D zwłaszcza panowie ;)))

      Usuń
  6. świetny pomysł na przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. musiało być pysznie na pikniku :) dziękuję za wspólne piknikowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również dziękuję :) ten piknik był wyjątkowo sympatyczny :)

      Usuń
  8. Uwielbiam takie szaszłyki czy raczej mięso na patyczku! Ekstra!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też je bardzo lubię i złapałam się, że rzadko robię :)

      Usuń
  9. Wow przepysznie to wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę zacząć drukować Twoje przepisy bo mam ochotę wszystko wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dla mnie rewelacja i już wiem, że dobrze zrobiłam odkładając oglądanie tych smakołyków na teraz bo jestem najedzona, a zaraz po pracy chyba bym nie dała rady :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja byłam strasznie głodna po obejrzeniu wszystkich naszych wpisów :D

      Usuń
  12. świetny pomysł, wykorzystam na nasz następny rodzinny piknik :) dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również dziękuję :) to była smaczna zabawa ;)

      Usuń
  13. Wygląda fantastycznie! Koniecznie muszę wypróbować przepis, myślę że moi domownicy byliby ZACHWYCENI bo uwielbiają mięsne przekąski :)
    Buźka :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie jestem jakoś specjalnie fanką mięsa, ale takie kotleciki bardzo mi smakują :) no i przede wszystkim są tylko z chudego mięsa :)

      Usuń
  14. Mniam, sama z chęcią bym skosztowała;))) Dziękuję za wspólną akcję!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mięsna przegryzka akuratna na piknik:-) Cudne zdjęcia:-) Dzięki za wspólne chwile:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię z grilla właśnie szaszłyki i inne cuda na patyczkach. Można chwycić i kilkoma gryzami spałaszować bez zbędnego brudzenia i natłuszczenia paluszków :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Małgosiu zdjęcia retro cudne, no ale smak i zapach to bije ze wszystkich zdjęć. Uwielbiam pikniki, kiedy piękna pogoda, to my koszyk i fru za miasto... Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają przepysznie! Na pewno wypróbuję ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale smakowicie wygląda :) Na tych zdjęciach retro wyglądało jak jakaś słodycz posypana cukrem pudrem :) Ale wersja mięsna mnie wielkiemu mięsożercy najbardziej odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz, takie ciacha na patykach to tez może być dobry pomysł ;)

      Usuń
  20. Mniam, mniam, smakowita propozycja ;) Bez koloruu nie widać jakie są smakowite, ale ostatnie zdjęcia sprawiły, że ślinka mi poleciała ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...