Obserwuj bloga przez email

Babeczki Red Velvet na Światowy Dzień Pieczenia

Dzisiaj, 18. maja, obchodzony jest Światowy Dzień Pieczenia. Z tej okazji każdy, kto tylko chce, może upiec coś dla kogoś ważnego. Przyłączyłam się do akcji i upiekłam babeczki Red Velvet z przepisu Candice umieszczonego na stronie akcji. Poniżej przedstawię Wam oryginalny przepis wraz z moimi modyfikacjami, które po spróbowaniu pierwszej partii wypieku, postanowiłam wprowadzić w przepisie. Przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru, gdyż oryginalnie jest go (jak na nasze smaki) zdecydowanie za dużo. Usunęłam też kakao, gdyż taka ilość nie nadaje babeczkom smaku, a "brudzi" ich kolor. Wykorzystałam całą tubeczkę barwnika czerwonego, a uzyskany kolor był zaledwie kolorem brudnej cegły. Na zdjęciu widzicie pierwszy wypiek, z oryginalnego przepisu.


babeczki red velvet


Oryginalna receptura umieszczona na stronie akcji wygląda tak:




Mój przepis na te babeczki, po uwzględnieniu drobnych poprawek jest taki:

Składniki:
180 g masła
2 duże jajka
2 łyżeczki esencji waniliowej (przepis na domowy)
1 łyżeczka soli
400 g mąki pszennej
250 g drobnego cukru
czerwony barwnik spożywczy
250 ml maślanki lub naturalnego jogurtu
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo jaja, połączyć całość.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać do utartej margaryny na przemian z maślanką lub jogurtem. Na koniec dodać sól, esencję waniliową i barwnik spożywczy.
Masę przełożyć do foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez 20-25 minut. Upieczone wystudzić na kratce.

Babeczki dekorujemy kremem, ja przygotowałam najzwyklejszą bitą śmietanę z dodatkiem odrobiny soku z cytryny, żeby przełamać słodycz babeczek.

babeczki red velvet




babeczki red velvet



29 komentarzy:

  1. Cudowne te babeczki! :) Szkoda, że nie wiedziałam, że dzisiaj światowy dzień pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się chętnie poczęstuję :) wyglądają wspaniale :) Twoje modyfikacje bardzo mi odpowiadają Małgosiu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i bardzo eleganckie babeczki. Dziękuję za wspólnie, mile spędzony czas podczas pieczenia Babeczek Red Velvet… i nie tylko. Danusia - też wspólnik (chociaż gdzieś się zapodział) ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już poprawione, nie wiem gdzie ta Danusia uciekła ;)))))

      Usuń
  4. Gosiu, dziękuje za wszystkie wskazówki :) babeczki super! dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja dziękuję za kolejną wspaniałą akcję :*

      Usuń
  5. Pyszne babeczki...dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pięknie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Częstuje zie z wielka ochotą bo po moich tylko okruszki zostały :)
    Piękne babeczki i dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihi.....po moich nawet okruszków już nie ma :D

      Usuń
  8. Ślicznotki :-) i na pewno są pyszne :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-) było miło :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również dziękuję, to była świetna zabawa :)

      Usuń
  9. Babeczki prezentują się znakomicie. Mnie byłoby żal ich zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie własnie było żal - bo to tyyyyyyyle kalorii ;)))))))

      Usuń
  10. wspaniałe babeczki :) pyszności:)
    dziękuję za wspólną zabawę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również dziękuję :) nie pierwszy i nie ostatni raz, mam nadzieję :)

      Usuń
  11. Jak dla mnie dzieło sztuki żal ich jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O jak one cudownie wyglądają !!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie dość, że pięknie wyglądają, to na pewno są przepyszne! Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zawsze, gdy robię babeczki, mam ochotę zrobić klasyczne red velvet, ale jakoś nigdy na nich nie kończę ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...