Obserwuj bloga przez email

Utopence, czyli parówki marynowane z chili i czosnkiem

Z utopencami pierwszy raz zetknęłam się na blogu Renaty. Od razu przepis mnie zafascynował i postanowiłam spróbować tak przygotowanych parówek. Poszperałam trochę w internecie i wyczytałam, że oryginalne utopence są robione z kiełbasek z kawałkami słoniny. Czesi te kiełbaski nazywają špekáčky. Ja niestety musiałam zadowolić się parówkami, ale jak kiedyś uda mi się kupić prawdziwe špekáčky, to wypróbuję je w takiej zalewie.


spekacky, czeskie parówki, parówki w zalewie, parówki w occie, daylicooking




Składniki:
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu 10 %
1 łyżeczka ziarenek kolendry
5 ziaren ziela angielskiego
3 duże ząbki czosnku
pół strąka ostrej papryczki
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
parówki 

Do garnuszka wlać wodę. Dołożyć sól, cukier, kolendrę i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Wlać ocet, zagotować i odstawić do przestudzenia.

Parówki obrać z osłonek, zalać wrzątkiem na około pół minuty i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Połowę papryczki pokroić w paseczki lub plasterki.


czeskie parówki w zalewie, parówki marynowane, kiełbaski w occie, kiełbaski czeskie marynowane, kuchnia czeska, daylicooking

W słoiku układać kawałki parówek wraz z czosnkiem i papryczką. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić. 
Po całkowitym wystygnięciu przełożyć w chłodne miejsce. Najbardziej optymalna byłaby klasyczna spiżarnia. W lodówce jest trochę za zimno. Biorąc jednak pod uwagę, że większość z nas mieszka w klasycznych, ciepłych mieszkaniach pozbawionych spiżarni, utopence trzeba przechowywać w lodówce.
Po około 10-14 dniach są idealne do jedzenia. Podobno wspaniale komponują się z piwem. Nie wiem, nie sprawdzałam, nie przepadam za piwem 😊
W smaku są dość pikantne, lekko kwaskowate. Wypróbuję ten przepis na innych kiełbaskach, ciekawa jestem, czy będą tak samo smaczne, jak parówki.

12 komentarzy:

  1. O wilku mowa...w niedziele moi rodzice wrócili z urlopu i będąc jeden dzień w Czechach pierwszy raz spotkali te kiełbaski. Opowiadali mi o nich, a tutaj proszę - mam na nie przepis. Muszę wypróbować, z czystej ciekawości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. polecam :) mnie pozytywnie zaskoczyły :)

      Usuń
  3. Małgosiu, ja to bym wszystko zjadła, niestety muszę unikać octu i potraw pikantnych. Bardzo mi nie służą, ale paróweczki, o których piszesz, kiedyś kupię. Czy ona są dostępne tylko w sklepach ze zdrową żywnością? Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, z fanpage'a firmy mam takie informacje (cytuję):


      Auchan – wszystkie hale na terenie całego kraju
      Alma – Warszawa, Lublin, Rzeszów
      Od 14 listopada: Alma – Kraków, Katowice, Wrocław, Gdańsk
      Hurtownia Bruno Tassi - Łódź
      Hurtownia Duda - Warszawa
      Hurtownia Dantex - Ostrów Mazowiecki, Łomża, Pisz, Ełk
      Hurtownia „EJART” Ząbki, ul. Piłsudskiego 176, Hala nr C12-1 (Praska Giełda Spożywcza)
      Sklep „EJART” Warszawa, ul. Szkolna 5 (Marszałkowska róg Rysiej)
      Intermarche – cała sieć
      K&M Warszawa, Wesoła (4 sklepy)
      Leclerc: Bełchatów, Elbląg, Malbork, Ostrów, Poznań, Słupsk, Śrem, Warszawa Jutrzenki, Zana Lublin
      Makro – wszystkie hale
      Mercus Gdańsk (7 sklepów)
      Hurtownia Milo - Biała Podlaska
      Piotruś Pan - Przemyśl
      Stacja Dobrego Smaku – Myszków
      Tesco – wszystkie hipermarkety

      Wybrane produkty znajdziecie w:
      Eko - Szynka zrazowa z tłuszczem
      Leclerc Katowice
      Sklep Sezamek - Gliwice

      Kiełbasy bez E dostępne są natomiast w:
      Leclerc Kędzierzyn
      Sklep Czernik – Zabrze

      Usuń
    2. Dziękuję Ci ślicznie. Buziaki!!!

      Usuń
  4. również robiła utopence, nieco inaczej, ale podobnie.
    są świetne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis.Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawy sposób podania parówek, fajnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Koniecznie muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę koniecznie wypróbować:) U mnie chłopaki, parówki wciągają w dużych ilościach, zawsze są w domu, może i takie im zasmakują :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...