Obserwuj bloga przez email

Roladki drobiowe z suszonymi morelami i szynką

Piersi z kurczaka to moje ulubione mięso. Przy odrobinie fantazji można z niego praktycznie chyba każdą mięsną potrawę przygotować. Najczęściej jednak robię z nich panierowane roladki - w formie pojedynczych zrazików lub większych roladek, które składam z dwóch-trzech piersi. Dzisiaj przygotowałam pojedyncze, faszerowane szynką i suszonymi morelami. Bardzo lubię połączenie drobiu i owoców. Szynka dodatkowo podkreśla kontrastowość smaków.



Składniki:
piersi z kurczaka
szynka wędzona parzona
suszone morele 
sól, pieprz, majeranek - do smaku
mielone suszone płatki chili - można je zastąpić odrobiną ostrej papryki
jajko, mąka, bułka tarta - do panierowania
olej do smażenia

Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem dość cienko. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wzdłuż dłuższego boku układać na mięsie plastry szynki, an anie morele - jedna obok drugiej. Zwijać ciasne roladki.
Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron przez kilka minut.







13 komentarzy:

  1. pysznie wygląda! chodź owoców nie bardzo lubię w mięskach

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko, jakie pyszności...Dzięki za pomysł na niedzielny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak Małgosiu, to jest przepis dla mnie. W niedzielę serwujemy. Pozdrawiam Cię wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne! Świetny dodatkiem są morele :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, morele świetnie się sprawdzają w roli dodatku do mięsa :)

      Usuń
  5. Ale pyszności:)
    Mięsko faszerowane szynką i suszoną morelą - ciekawe połączenie smaków:)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja nie przepadam za takimi połączeniami (czyt. owoce+mięso), ale mój chłop byłby wniebowzięty... Jak będzie grzeczny to może się skuszę i uszczęśliwię go robiąc mu takie roladki na obiad w przyszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...