Obserwuj bloga przez email

Polędwiczki w sosie borowikowym

Obiecałam Wam przepis z Karczmy Stara Wozownia. O tym urokliwym lokalu pisałam w jednym z wcześniejszych wpisów >KLIK< Pani Ania długo dawała się prosić, ale wreszcie się udało ;) Poniżej znajdziecie coś, czego można spróbować właśnie tam, w Lublewie. Przyznam, że wygląda smakowicie i już nie mogę się doczekać, kiedy zasiądę za stołem, na którym pojawią się własnie te polędwiczki :) Na razie jednak musimy zadowolić się przepisem, który zamierzam w najbliższym czasie wypróbować w swojej kuchni :)





Polędwiczki:

1 polędwica wieprzowa (ok. 0,5kg)
1 cebula
ząbek czosnku
kilka pieczarek
garść borowików suszonych
2 łyżki gęstej śmietany
przyprawy: sól, pieprz
natka pietruszki

Borowiki zalewamy niedużą ilością wrzątku i moczymy godzinę, a następnie gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu grzyby siekamy, zachowujemy wodę z gotowania. Polędwicę myjemy, kroimy na centymetrowe plastry, lekko rozbijamy, obsypujemy pieprzem i solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (po 2 minuty z każdej strony). Polędwice odkładamy na talerz. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa. Dusimy kilka minut, dodajemy posiekane grzyby oraz wywar z ich gotowania, wkładamy mięso i dusimy, aż polędwiczki zmiękną (ok.10 minut). W razie potrzeby podlewamy lekko wodą. Pod koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy mocniej do smaku.



Placki ziemniaczane:
6 dużych ziemniaków 
duża łyżka mąki
jajko
pół łyżeczki soli
olej do smażenia 

Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy go odlać, odstawić na chwilę. Płyn wylewamy zostawiając tylko mętny osad (czyli skrobię) i dodajemy go do masy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masę łyżką. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, nakładamy placki i kiedy się zezłocą przewracamy na drugą stronę. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.

Smacznego!

Przepis wraz ze zdjęciem otrzymałam od pani Ani z Karczmy :) Bardzo dziękuję i liczę na więcej ;)

14 komentarzy:

  1. Borowiki, polędwica - prawdziwe rarytasy. Uwielbiam Twoją kuchnię Małgosiu i dzięki za miłe słowa, miłej niedzieli;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O Boże! Polędwiczki w sosie borowikowym! Małgosiu, oddam dzisiaj wszystko z lodówki za tę potrawę. Uwielbiam ją i znikam, bo zjem ekran... Miłego weekendu. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ja też wszamałabym to z wielką chęcią :)))))))
      Buziaki :***

      Usuń
  3. pyszności :) możesz dla mnie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam lepszy pomysł: TY GOTUJESZ ;)))))))))))))))))

      Usuń
  4. ulala.. danie godne mistrza ;) Na obiad ideealne <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie,bardzo smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham, uwielbiam, ubóstwiam :) !

    OdpowiedzUsuń
  7. Też bym na obiad zjadła takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wieki nie robiłam placków ziemniaczanych.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne te polędwiczki :) Dawno nie jadłam, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...