Pizza krakowska - prosta, szybka i niezawodna
Pizza krakowska - skąd nazwa? Zamiast kiełbasy salami ułożyłam na pizzy plastry kiełbasy krakowskiej.
Zamiana okazała się strzałem w dziesiątkę. Kiełbasa krakowska należny do kiełbas tzw. suchych, a więc nie ma w sobie tyle wody, ile większość kiełbas. W przypadku wykorzystania jej do pizzy to wielka zaleta, gdyż pięknie się upiekła, a brzegi były lekko przypieczone. Ciasto na pizzę nafaszerowałam ziołami i czosnkiem, więc samo w sobie było pachnące i smaczne. Dodatek płatków owsianych nadał ciastu chrupkości. Jednym słowem: pyyyychaaaaaa!
Przepis na sos pomidorowy do pizzy
Składniki:
2/3 szklanki gęstego soku pomidorowego (najlepiej passaty)
4 łyżki oliwy
1 łyżka ziół prowansalskich
2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
duża szczypta soli
odrobina świeżo zmielonego pieprzu
Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić (w temperaturze pokojowej) na kilka minut, żeby się "przegryzły". W tym czasie można przygotować ciasto.
Przepis na ciasto na pizzę
Składniki ciasta na dwie duże pizze:
50 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 szklanka ciepłej wody
3 szklanki mąki
1 czubata łyżeczka soli
2 łyżki ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
3 łyżki płatków owsianych
Dodatki:
ulubiony żółty ser
kiełbasa krakowska
Drożdże zasypać cukrem, lekko rozetrzeć - po chwili rozpuszczą się. Wlać ciepłą wodę, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek - wymieszać.
W osobnej misce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, sól, zioła i płatki owsiane.
Połączyć składniki suche z mokrymi - zagnieść elastyczne ciasto i podzielić na dwie części.
Natłuszczonymi olejem dłońmi rozłożyć ciasto na papierze do pieczenia. Można pomóc sobie wałkiem do ciasta. Ciasto powinno mieć grubość około 1 cm. Żeby było chrupiące, a sos nie wsiąkał w ciasto, przesmarować je olejem.
Na ciasto nałożyć warstwę sosu pomidorowego, na sos starty żółty ser, a na serze plastry kiełbasy.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik (z blaszką w środku) do temperatury 220 stopni. Kiedy piekarnik będzie nagrzany, wtedy pizzę z papierem przekładamy na blachę i pieczemy przez kilkanaście minut - do lekkiego przyrumienienia.
Piec najlepiej z włączonym termoobiegiem, jeśli nie mamy go, wtedy dobrze jest podwyższyć temperaturę do około 240 stopni.
Ciasto nie musi wyrastać przed pieczeniem. Jest więc niezwykle proste i szybkie. Przy dobrej organizacji w pół godziny mamy pyszne jedzonko.
...pizza znikała w mgnieniu oka!
Smacznego!
zjadłabym :) coś za mną chodzi dobra pizza! :)
OdpowiedzUsuńta jest bardzo dobra ;)
Usuńto zdjęcie z nadgryzionym kawałkiem poniżej pasa... ja też chce!
OdpowiedzUsuńKarolina, ja Cię proszę! tylko bez takich mi tutaj ;) ja wiem, że nie powinnam teraz Tobie odmawiać, no ale.... ;)))
Usuńprzepyszna :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką pizzę ;) A w sumie to każdą pizzę uwielbiam :) Daj kawałek :*
OdpowiedzUsuńczęstuj się, nie zabraknie dla nikogo :*
Usuńsmaczna:)
OdpowiedzUsuńI teraz Szymon woła pizze, chyba musisz nas adoptować ;)
OdpowiedzUsuńSzymon jest tak uroczym facetem, że z chęcią go zaadoptuję ;)
UsuńUwielbiam domowe pizze, mniam.
OdpowiedzUsuńAleż wygląda apetycznie! I jestem przekonana, że jeszcze lepiej smakuje! Przepis na pewno wykorzystam, bo lubimy domową pizze!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
polecam Madziu :)
UsuńWspaniała pizza!
OdpowiedzUsuńMałgosiu, ślinka mi leci. Uwielbiam pizzę, a powinnam jej unikać. Mogę, ale bardzo łagodną. A te kiełbaski - parówki już udało mi się kupić. Są pyszne. Buziaki!
OdpowiedzUsuńmiałam okazję spróbować kilku rodzajów tych wędlin i chciałabym, aby ich jakość nie zmieniła się :)
UsuńOj Małgorzato...Ty niedobra kobieto takie przysmaki, a ja dziś zapomniałam zabrać ze sobą drugie śniadanie. :( Wygląda rewelacyjnie :))
OdpowiedzUsuńElu, jeśli chodzi o dręczenie głodnych, to Ty jesteś mistrzynią ;))))
UsuńPodoba mi się, że ciasto nie musi wyrastać, i to bardzo! Jak nas znowu najdzie na pizzę to tym razem, wypróbuję ten przepis na ciasto :) Tak swoją drogą, nie znałam patentu na smarowaniem olejem żeby sos nie wsiąkał- toż to genialne jest! Ja często daję na pizzę (a także to tostów, zapiekanek itp.) tatrzańską- też świetnie się sprawdza :) No i bardzo mi się podoba ten Twój nóż do pizzy :)
OdpowiedzUsuńten nóż dostałam od babci :) pożaliłam się w rozmowie że nie mam porządnego noża, a za jakiś czas kurier przyniósł paczkę, a w niej wielka waliza z całym zestawem noży :)
UsuńBędę robić w niedzielę i też użyję kiełbasy :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową pizzę. Dziękuję za przepis :*
smacznego :*
Usuń