Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami
Co zrobić na szybki obiad, ale żeby było "konkretnie"? Może gulasz? Może z dodatkiem pomidorów i pieczarek? Połączenie niezwykle smaczne i aromatyczne. Ideałem byłoby użyć świeżych pomidorów, ale o tej porze roku nie ma co liczyć na pachnące i mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki - do sosów nadają się rewelacyjnie.
Składniki:
około 500 g szynki wieprzowej (lub innego ulubionego mięsa)
200 g pieczarek
średnia cebula
puszka pomidorów
sól, ostra papryka - do smaku
3-4 liście laurowe
8-10 ziaren ziela angielskiego
4-5 łyżek oleju
ok. 3 łyżki mąki pszennej
Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Obsypać mąką i podsmażyć na rumiano na oleju.
Podsmażone mięso przełożyć do rondelka. Na tej samej patelni, na której się smażyło, przesmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka lub grubszą kostkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojone na 4 pieczarki. Poddusić wszystko razem i dodać rozdrobnione dowolnie pomidory z puszki - wraz z sokiem oczywiście.
Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem - jak kto lubi.
Jakie urocze to naczynko! A gulasz brzmi pysznie;)
OdpowiedzUsuńnaczynie świetnie sprawdza się do zapiekania :) kupiłam je na wyprzedaży w jakimś ze sklepów sieciowych :)
UsuńPrzy takiej pogodzie (leje i wieje niesamowicie) taki gulasz idealnie by nas rozgrzał:)
OdpowiedzUsuńo tak :) "ciepłe wrażenia" zapewnione ;))))))
Usuńchyba spróbuję - brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTaki gulasz, to ulubiona potrawa mojego męża. Moja - kiedyś, teraz muszę unikać ostrych potraw. Buziaki!!!
OdpowiedzUsuńBasiu, dodaj słodkiej papryki zamiast ostrej :)
UsuńO tak, masz rację... Dlaczego mam od razu rezygnować... Buziaki!
UsuńNa taką pogodę, która ostatnio króluje, Twoja propozycja Kochana, będzie idealnym pomysłem, aż mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia ;)
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńWow wygląda bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńMmmm... pyszności! Lubię takie gulasze :)
OdpowiedzUsuńZjadlabym :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!! <3
OdpowiedzUsuńale ma intensywny kolor! wow.. :D
OdpowiedzUsuńkolor jest od pomidorów :) już nie mogę się doczekać świeżych, takich prosto z pola :)
UsuńJedzonko na pewno pyszne, nie mogęjednak oderwać oczu od tego slicznego garnuszka :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Na ostro bardzo lubię!
OdpowiedzUsuńja też :)
Usuń