Obserwuj bloga przez email

Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami

Co zrobić na szybki obiad, ale żeby było "konkretnie"? Może gulasz? Może z dodatkiem pomidorów i pieczarek? Połączenie niezwykle smaczne i aromatyczne. Ideałem byłoby użyć świeżych pomidorów, ale o tej porze roku nie ma co liczyć na pachnące i mięsiste pomidory. Pozostaje sięgnąć po pomidory z puszki - do sosów nadają się rewelacyjnie. 

rozgrzewające dania, zupa na chłodne dni



Składniki:
około 500 g szynki wieprzowej (lub innego ulubionego mięsa)
200 g pieczarek
średnia cebula
puszka pomidorów
sól, ostra papryka - do smaku
3-4 liście laurowe
8-10 ziaren ziela angielskiego
4-5 łyżek oleju
ok. 3 łyżki mąki pszennej

Mięso opłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę. Obsypać mąką i podsmażyć na rumiano na oleju.
Podsmażone mięso przełożyć do rondelka. Na tej samej patelni, na której się smażyło, przesmażyć lekko cebulę pokrojoną w piórka lub grubszą kostkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodać pokrojone na 4 pieczarki. Poddusić wszystko razem i dodać rozdrobnione dowolnie pomidory z puszki - wraz z sokiem oczywiście.


Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku.


Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem - jak kto lubi.

20 komentarzy:

  1. Jakie urocze to naczynko! A gulasz brzmi pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. naczynie świetnie sprawdza się do zapiekania :) kupiłam je na wyprzedaży w jakimś ze sklepów sieciowych :)

      Usuń
  2. Przy takiej pogodzie (leje i wieje niesamowicie) taki gulasz idealnie by nas rozgrzał:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak :) "ciepłe wrażenia" zapewnione ;))))))

      Usuń
  3. chyba spróbuję - brzmi pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki gulasz, to ulubiona potrawa mojego męża. Moja - kiedyś, teraz muszę unikać ostrych potraw. Buziaki!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, dodaj słodkiej papryki zamiast ostrej :)

      Usuń
    2. O tak, masz rację... Dlaczego mam od razu rezygnować... Buziaki!

      Usuń
  5. Na taką pogodę, która ostatnio króluje, Twoja propozycja Kochana, będzie idealnym pomysłem, aż mi ślinka leci :)
    Piękne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow wygląda bardzo smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm... pyszności! Lubię takie gulasze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale ma intensywny kolor! wow.. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolor jest od pomidorów :) już nie mogę się doczekać świeżych, takich prosto z pola :)

      Usuń
  9. Jedzonko na pewno pyszne, nie mogęjednak oderwać oczu od tego slicznego garnuszka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda wspaniale. Na ostro bardzo lubię!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...