Obserwuj bloga przez email

Kruche ciasteczka migdałowe a'la makaroniki

Makaroniki bardzo lubię. Przygotowywałam je już kilkakrotnie, choć nigdy nie zdążę zrobić zdjęć, żeby pokazać Wam. Tym razem postanowiłam zrobić coś w rodzaju połączenia makaroników z kruchymi ciasteczkami. Pomyślałam, że kiedy upiekę je w formie niezbyt grubych małych placuszków, wtedy staną się bardziej chrupiące i przypominające kruche ciasteczka. Udało się.




Składniki:
6 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
200 g mielonych migdałów

(Z podanej wyżej proporcji wyszły mi 4 duże blaszki - takie, które znajdują się na wyposażeniu każdej kuchenki.)

Białka ubić z solą i dodawanym stopniowo cukrem. Jeśli ktoś nie ma cierpliwości, dobrze jest zastąpić zwykły cukier pudrem. Po ubiciu dodać esencję waniliową i przesiane przez grubsze sitko zmielone migdały. Całość dobrze połączyć.
Na blaszkę wyłożoną pergaminem nakładać łyżką "placuszki". Powinny być niezbyt grube, oddalone od siebie o około 2 cm. Blaszkę odstawić na przynajmniej 30-40 minut, podobnie, jak przy pieczeniu makaroników.
Piekarnika nagrzać do temperatury 160 stopni, wstawić ciasteczka i piec około 12-14 minut. 
Z papieru zdejmować po lekkim przestudzeniu.



Część ciasteczek lekko oblałam polewą czekoladową i obsypałam płatkami migdałowymi. Resztę schrupaliśmy bez dodatków.





Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Oj, jakie dobre! Małgosiu czemu tak kusisz? ;) Pozdrawiam słodko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam! Bardzo dobra propozycja ;) I zdjęcia prześliczne Kochana ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie masz litości Kobieto :) Takie cuda, a dziś Popielec :) Uwielbiam ciasteczka, częściej piekę je niż ciasto :) Twoje wyglądają przesmacznie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne! Bardzo fajny pomysł na ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasteczka do kawusi :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi narobiłaś chętki :-)))))

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawe... i wyglądają na proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przypominają pewne norweskie ciasto na Boże Narodzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Małgosiu, co przepis, to smaczności... Ślinka mi leci... Buziaki!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Teraz będą za mną ciasteczka chodzić :)) Wyglądają na chrupiące, i te migdałki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają ślicznie! Migdałowy smak- uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...