Obserwuj bloga przez email

Nuggets z sosem musztardowo - miodowym

Czasami, kiedy coś bym zjadła, a nie wiem sama co, buszuję po internecie i szukam inspiracji. Na stronę Divas Can Cook trafiłam poprzez aplikację mobilną. Najpierw zaglądałam tam własnie przez telefon, potem dodałam stronę do ulubionych. Dzisiejszy przepis to moja interpretacja tego przepisu. Spróbujcie sami, a jak będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie do Monique.


Składniki nuggets'ów:
piersi z kurczaka,
ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, etc.)
jajko
mąka
bułka tarta
otręby - dodałam żytnie
olej

Piersi opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Przyprawić dowolnymi przyprawami, według gustu. Oprószyć mąką, zanurzać w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z otrębami (1 część bułki, jedna część otrębów).
Ja swoje nuggets'y smażyłam na rozgrzanym tłuszczu, ale można je upiec na blasze skropionej lekko tłuszczem, a wtedy staną się mniej kaloryczne.

Nuggets'y podawać z ulubionym sosem. Ja dzisiaj przygotowałam do nich sos musztardowo - miodowy.



Składniki sosu:
2 łyżki musztardy
1/4 szklanki miodu 
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą i odstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Sos jest niezbyt gęsty, ale można pokombinować z gęstością śmietany lub dodać więcej majonezu, jeśli ktoś lubi. Zapewniam Was jednak, że w smaku jest rewelacyjny i świetnie pasuje do tak podanego kurczaka. W smaku jest dość delikatny, ale nie mdły. Daje się wyczuć delikatny posmak miodu i musztardy, które bardzo ciekawie komponują się z dodatkiem śmietany i majonezu.





32 komentarze:

  1. MMM, uwielbiam nuggetsy :) będę musiała wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe zdjecia a nuggetsy rewelacyjne! lubie to:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nad zdjęciami to jeszcze trzeba popracować, ale staram się ;)
      a nuggets'y są naprawdę smaczne :)

      Usuń
  3. Hejka:)
    Mój syn uwielbia nuggetsy - następnym razem podam z Twoim sosem, myślę, że go polubi

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobnie, daję tylko inne otręby. Nie lubię żytnich. I masz Małgosiu rację...są pyszne i godne polecenia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. otręby dodaję przeważnie do pieczywa i przyznam Ci się, że jest mi wszystko jedno które ;)

      Usuń
  5. Cudowne, smakowite :) Oj zjadłoby się, ale nie ma kto mi zrobić :) Leżakuję w domu bez dzieci i nie robię nic:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak jesteś sama to musisz to wykorzystać: leżeć i pachnieć ;))))

      Usuń
  6. robię podobnie ale takiego sosu jeszcze nie robiłam spróbuję. Chyba nawet jutro hehehe
    Ściskam mocno ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam :) Sos miodowo musztardowy to brzmi pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentują się przepysznie, zwłaszcza z tym sosikiem, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam mniam :) ... a jakie piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  10. ja jakoś nie mogę się przekonać do musztardowego sosu :) czas chyba zrobić jakiś z dobrego przepisu :)
    zdjęcia ładne :) Gosia się rozwija i stara dla nas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj tego sosu, jest naprawdę pyszny i bardzo ciekawy w smaku :)

      Usuń
  11. Idealne kąski na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ one pysznie wyglądają :) Uwielbiam nuggetsy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczne to zdjęcie z tym kapiącym sosikiem!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oj, pisałam Ci komentarz i nie widzę go... Właśnie dzisiaj na obiad mieliśmy takie danie, tylko sos był inny. Kiedyś wypróbuję ten, bo na pewno jest pyszny. Pozdrawiam Cię bardzo ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  15. Alez Ty robisz smakowite te zdjecia:-) Mozna sie skrecic po drugiej stronie ekranu:-)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, zjadłabym... :)
    Buziaki Kochana ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. życzę wszystkim smacznego :) polecam sos, mnie zachwycił w smaku i swojej prostocie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...