Obserwuj bloga przez email

Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie

Niektórym ciasta przejadły się przez święta, ale nie wszystkim. Ci, którzy oszczędzali się, pewnie z chęcią wpadną do mnie na kawałek pachnącego i smacznego sernika z pierniczkami. Są chętni? Ciasto jest kolejną propozycją z jednej z książek siostry Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż są prawdziwą skarbnicą pomysłów.
Przepis na poniższy sernik nieco zmodyfikowałam i przedstawiam go w takiej własnie, zmodyfikowanej formie.



Składniki ciasta:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masła 
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Masa makowa:
20 dkg maku - użyłam mielonego
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
bakalie - użyłam:
-około 150 g rodzynek
-około 150 g orzechów laskowych 

Mak sparzyć i zmielić. Ja użyłam mielonego już maku, więc wystarczyło tylko zaparzyć go połową szklanki wrzątku, przykryć i odczekać aż przestygnie. Polecam taki mak, bo oszczędzamy sobie bałaganu związanego z mieleniem. Kto mielił choć raz mak, ten wie jakie to "fajne" ;)
Orzechy posiekać na dowolną wielkość, rodzynki zaparzyć wrzątkiem, przestudzić i odcedzić.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać.

Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu
1 szklanka cukru
8 jajek
200 g masła
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru

Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Dodatkowo:
40 dkg pierniczków w czekoladzie

Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:
-kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone,
- masę makową,
- połowę masy serowej,
- pierniczki,
- reszta masy serowej.
Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozwolić ciastu przestygnąć.
Po wyjęciu z piekarnika można ciasto udekorować polewą czekoladową, ja jednak posypałam delikatnie cukrem pudrem.








18 komentarzy:

  1. Piękne to ciasto! Musi smakować wybornie ten sernik i pierniczki i mak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się wyśmienicie!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super połączenie, mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam do polubienia mojej strony na facebooku https://www.facebook.com/pysznosci.kociolek

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie, nie, nie, znów takie pyszności. A na mojej wadze 3 kilo więcej po świetach... Pozdrawiam ciepło i znikam, bo mi ślinka leci...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mojej babci już by ciekła ślinka jakby to zobaczyła, bo bardzo lubi makowiec :D
    Ja jednak średnio przepadam za makiem...za to pierniczki uwielbiam :D Więc może jakbym zrobiła wersję bez maku, to byłoby to coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Gratuluję przesyłki:)
    A teraz mniej przyjemna część wpisu...szalejesz Małgoś z tym ciastem jak pijany zając w kapuście.
    I pierniczki i masa makowa serowa i cuda na patyku.:/ :D
    A tak poważnie...wypiek wygląda znakomicie aż się chce skubnąć :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham wszelakie serniki!!! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wygląda pysznie :) I tak jeszcze trochę świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda :) Piekłam w tym roku na święta sernik z pierniczkami, ale na zwykłym spodzie. Taki makowy dodaje mu jednak jeszcze więcej uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowite,ale bajery.Bardzo ciekawe połączenie składników.

    OdpowiedzUsuń
  11. Małgosiu, ale cudeńko, jakie bogactwo smaków :) i to moich smaków :) smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkie miłe smaki razem :)) Może kiedyś skuszę się i upiekę takie cudo :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny ten serowiec z bogactwem smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjne ciasto, jakie smaki i smaczki :)
    Cieszę się, że przesyłka Ci się spodobała, książka wybrana specjalnie pod blogerkę kulinarną :*

    OdpowiedzUsuń
  15. dla mnie to ciasto idealne na święto - 2 w 1 -makowiec i sernik -kapitalne kochana :************* spróbuję zrobić

    OdpowiedzUsuń
  16. sernik wygląda znakomicie!!! tyle ma w sobie dobroci

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...