Obserwuj bloga przez email

Tymbaliki z karpia gotowanego na parze - lekkie danie nie tylko na świąteczny stół

Rybne tymbaliki czyli galaretki z rybą. Tym razem z karpiem ugotowanym na parze. 

Pokusiłam się na inną metodę przygotowania karpia w galarecie i nie zawiodłam się, bo wyszło tak, jak chciałam. Niewielkie tymbaliki, takie w sam raz na jedną porcję, a w środku pyszny i soczysty karp ugotowany na parze. Polecam, zwłaszcza tym, którzy niezbyt pewnie czują się wśród ryb.

co na Boże Narodzenie, świąteczne potrawy z ryb


Przepis na tymbaliki z karpiem gotowanym na parze

Składniki:
dzwonka świeżego karpia (ok. 500 g)
3 nieduże marchewki
2 nieduże pietruszki
niewielki kawałek selera
mała cebula
4 duże liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
sól do smaku
zielony groszek z puszki

Jak zrobić tymbaliki z karpia - krok po kroku

Z karpia wybrać większe dzwonka, które mają mniej drobnych ości. 

Ugotować je na parze - najprościej ustawić durszlak na ciut większym garnku. (Do wody w garnku można dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie, żeby nadały rybie pięknego aromatu.)

Ugotowaną rybę wystudzić.

W tym czasie przygotować wywar z warzyw.

Warzywa obrać i ugotować w wodzie (1 - 1,2 l.) z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli. Wyjąć z wywaru. Marchew pokroić w kostkę.

Zimną rybę obrać ze skóry i ości. 

Odrzucone elementy włożyć do gorącego wywaru z warzyw, lekko i delikatnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Kiedy wywar przestygnie, wtedy go przecedzić. Wywar powinien być wystarczająco klarowny.

W małych miseczkach lub szklaneczkach układamy rybę, groszek i marchewkę.
Zalewać chłodnym wywarem. Wstawić do lodówki.

Po kilku godzinach spędzonych w lodówce tymbaliki są gotowe. Podajemy z cytryną, limonką lub octem winnym.


Wskazówka

Żeby sprawdzić, czy do wywaru trzeba dodać żelatyny, wystarczy odlać trochę do miseczki lub szklanki i wstawić do lodówki. Kiedy dobrze się schłodzi, wtedy widać, czy trzeba dodawać żelatyny.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Zrobiłam dzisiaj z kurczaka na święta.
    Uwielbiam takie galaretki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy

    OdpowiedzUsuń
  2. super, ślicznie podane. Jestem miłośniczką karpia w galarecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie będą wyglądały na wigilijnym stole :)
    Serdeczne życzenia świąteczna :*

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają uroczo :) wpadam na święta do Ciebie na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie wyglądają, bardzo kusząco :) lubię takie malutkie :) mają swój urok :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, niech najbliższe Święta Bożego Narodzenia i Wigilijny wieczór, upłyną CI w szczęściu i radości przy kolędach i zapachu świerkowej choinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Małgorzatko i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
    PS Bardzo lubię odwiedzać Twój blog.Masz ładne zdjęcia i ciekawe przepisy.Jeszcze raz pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuję za życzenia świąteczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. kochani, bardzo Wam dziękuję za te piękne słowa :)
    wszystkich Was pozdrawiam najcieplej jak się da :) a że dobrych życzeń nigdy za wiele, to życzę z całego serca najwspanialszych jak to tylko możliwe świąt :) i oczywiście smacznych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie :) Chociaż karpia nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...