Obserwuj bloga przez email

Tymbaliki z karpia gotowanego na parze

Pokusiłam się na inną metodę przygotowania karpia w galarecie i nie zawiodłam się, bo wyszło tak, jak chciałam :) Niewielkie tymbaliki, takie w sam raz na jedną porcję, a w środku pyszny i soczysty karp ugotowany na parze. Polecam, zwłaszcza tym, którzy niezbyt pewnie czują się wśród ryb :)

co na Boże Narodzenie


Składniki:
dzwonka świeżego karpia
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
mała cebula
4 duże liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
sól
zielony groszek

Z karpia wybrać większe dzwonka, które mają mniej drobnych ości. Ugotować je na parze - najprościej ustawić durszlak na ciut większym garnku. (Do wody w garnku można dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie, żeby nadały rybie pięknego aromatu.)
Ugotowaną rybę wystudzić.
Obrane warzywa ugotować w wodzie (1 - 1,2 l.) z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli. Warzywa wyjąć, marchew pokroić w kostkę.
Zimną rybę obrać ze skóry i ości - odrzucone elementy włożyć do gorącego wywaru, odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy wywar przestygnie, wtedy go przecedzić. Wywar powinien być wystarczająco klarowny.
Żeby sprawdzić, czy do wywaru trzeba dodać żelatyny, wystarczy odlać trochę do miseczki lub szklanki i wstawić do lodówki. Kiedy dobrze się schłodzi, wtedy widać, czy trzeba dodawać żelatyny.
W małych miseczkach lub szklaneczkach układamy rybę, groszek i marchewkę, a następnie zalewany chłodnym wywarem. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce tymbaliki są gotowe. Podajemy z cytryną, limonką lub octem winnym.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Zrobiłam dzisiaj z kurczaka na święta.
    Uwielbiam takie galaretki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy

    OdpowiedzUsuń
  2. super, ślicznie podane. Jestem miłośniczką karpia w galarecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie będą wyglądały na wigilijnym stole :)
    Serdeczne życzenia świąteczna :*

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają uroczo :) wpadam na święta do Ciebie na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie wyglądają, bardzo kusząco :) lubię takie malutkie :) mają swój urok :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, niech najbliższe Święta Bożego Narodzenia i Wigilijny wieczór, upłyną CI w szczęściu i radości przy kolędach i zapachu świerkowej choinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Małgorzatko i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
    PS Bardzo lubię odwiedzać Twój blog.Masz ładne zdjęcia i ciekawe przepisy.Jeszcze raz pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuję za życzenia świąteczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. kochani, bardzo Wam dziękuję za te piękne słowa :)
    wszystkich Was pozdrawiam najcieplej jak się da :) a że dobrych życzeń nigdy za wiele, to życzę z całego serca najwspanialszych jak to tylko możliwe świąt :) i oczywiście smacznych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie :) Chociaż karpia nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...