Obserwuj bloga przez email

Tymbaliki z karpia gotowanego na parze - lekkie danie nie tylko na świąteczny stół

Pokusiłam się na inną metodę przygotowania karpia w galarecie i nie zawiodłam się, bo wyszło tak, jak chciałam. Niewielkie tymbaliki, takie w sam raz na jedną porcję, a w środku pyszny i soczysty karp ugotowany na parze. Polecam, zwłaszcza tym, którzy niezbyt pewnie czują się wśród ryb.

co na Boże Narodzenie, świąteczne potrawy z ryb


Składniki:
dzwonka świeżego karpia
3 marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
mała cebula
4 duże liście laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
sól
zielony groszek

Z karpia wybrać większe dzwonka, które mają mniej drobnych ości. Ugotować je na parze - najprościej ustawić durszlak na ciut większym garnku. (Do wody w garnku można dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie, żeby nadały rybie pięknego aromatu.)
Ugotowaną rybę wystudzić.
Obrane warzywa ugotować w wodzie (1 - 1,2 l.) z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli. Warzywa wyjąć, marchew pokroić w kostkę.
Zimną rybę obrać ze skóry i ości - odrzucone elementy włożyć do gorącego wywaru, lekko i delikatnie wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Kiedy wywar przestygnie, wtedy go przecedzić. Wywar powinien być wystarczająco klarowny.
Żeby sprawdzić, czy do wywaru trzeba dodać żelatyny, wystarczy odlać trochę do miseczki lub szklanki i wstawić do lodówki. Kiedy dobrze się schłodzi, wtedy widać, czy trzeba dodawać żelatyny.
W małych miseczkach lub szklaneczkach układamy rybę, groszek i marchewkę, a następnie zalewany chłodnym wywarem. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce tymbaliki są gotowe. Podajemy z cytryną, limonką lub octem winnym.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Zrobiłam dzisiaj z kurczaka na święta.
    Uwielbiam takie galaretki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy

    OdpowiedzUsuń
  2. super, ślicznie podane. Jestem miłośniczką karpia w galarecie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie będą wyglądały na wigilijnym stole :)
    Serdeczne życzenia świąteczna :*

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają uroczo :) wpadam na święta do Ciebie na takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie wyglądają, bardzo kusząco :) lubię takie malutkie :) mają swój urok :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu, niech najbliższe Święta Bożego Narodzenia i Wigilijny wieczór, upłyną CI w szczęściu i radości przy kolędach i zapachu świerkowej choinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Małgorzatko i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher
    PS Bardzo lubię odwiedzać Twój blog.Masz ładne zdjęcia i ciekawe przepisy.Jeszcze raz pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuję za życzenia świąteczne.

    OdpowiedzUsuń
  8. kochani, bardzo Wam dziękuję za te piękne słowa :)
    wszystkich Was pozdrawiam najcieplej jak się da :) a że dobrych życzeń nigdy za wiele, to życzę z całego serca najwspanialszych jak to tylko możliwe świąt :) i oczywiście smacznych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie :) Chociaż karpia nie lubię :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...