Obserwuj bloga przez email

Krucho-drożdżowe paszteciki z mięsem - sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa

Do pieczenia pasztecików przymierzałam się od dawna, ale gdzieś zgubiłam swój przepis na ciasto. Swoją drogą chyba pora uporządkować zeszyt z przepisami. Musiałam zatem poszukać innego, sprawdzonego przepisu. I znalazłam dwa, które spodobały mi się, jednym z nich jest przepis znaleziony na blogu Smaczna Pyza. Świąteczne paszteciki z mięsem powstały własnie z tego przepisu.


co zrobic z mięsa z rosołu?, jak robi się paszteciki, przekąska do barszczu, co podac do zupy, daylicooking


Farsz:
ok. pół kg ugotowanego mięsa (wykorzystałam to, na którym gotowałam barszcz)
1 średnia cebula
2 średnie ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek


Mięso zmielić. Cebule pokroić w drobną kostkę i przyrumienić na oleju. Dodać mięso i przyprawy. Przesmażyć krótko, aby wszystko dobrze się połączyło i odstawić do przestygnięcia.



Składniki ciasta:
ok. 4 szklanki mąki pszennej  + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
250 g masła 
3 jajka
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g świeżych drożdży
ok. 1/2 szklanki śmietany
do posypania: czarnuszka


Mąkę przesiać do miski, dodać sól, dołożyć pokrojone masło i rozetrzeć wszystko dłońmi aby nie było dużych grudek. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić aż się rozpuszczą. 

Do mąki i masła dodać drożdże i pozostałe składniki - zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać, więc od razu można je podzielić na 8 kawałków i rozwałkowywać na prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku, na środku, nakładać farsz i zwijać w rulonik. (Brzeg powinien znaleźć się pod spodem.) Ostrym nożem kroić na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze. Górę można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami - ja użyłam czarnuszki. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


Podawać na gorąco lub na zimno. Wspaniale takie paszteciki smakują z barszczem.
Paszteciki są niezwykle kruche, a jednocześnie miękkie. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, który sprawdzi się również do przygotowania rogalików z różnymi farszami. 

17 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają. Lubię gdy mają tak dużo farszu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Paszteciki do barszczyku muszą być! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne paszteciki:)
    Małgosiu...w tym wyjątkowym czasie jakim są Święta życzę Ci abyś spędziła ten czas bardzo szczęśliwie, w gronie ukochanych ludzi. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je ! Wszystkiego co najlepsze i najsłodsze :*

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne paszteciki zrobiłaś :) wesołych Świąt, Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajny blog:) zapraszam do mnie:)

    http://sandrainvogue.blogspot.com/

    obserwujemy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pachną te paszteciki. Życzę radosnego świętowania. Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobię je na pewno, ale po Świętach :)
    Wesołych i smacznych Świąt Gosiu :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Małgosiu, spokojnych świąt, szerokiej drogi i szczęśliwych chwil, by został ten nastrój na kolejny rok :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prześliczne paszteciki! Uwielbiam z dodatkiem barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychotka, robiłam na sylwestra,wszystkim smakowały, a w ogóle ciasto jest rewelka :)Polecam

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak na 1szy raz wyszło świetnie !

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale ciasto, pierwszy raz robilam cokolwiek na drozdzowym ciescie i wyszlo genialne- lekkie, a po upieczeniu delikatne i miekkie. Polecam I pozdrawiam xD

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...