Obserwuj bloga przez email

Babeczki z orzechowymi powidłami

Pamiętacie mocno czekoladowe babeczki? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości ;) Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub  oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę powideł. Gwarantuję, że to połączenie smaków zachwyci. Tak jak zachwyciło moich gości, którzy pochłonęli je w iście ekspresowym tempie. Dobrze, że udało mi się zrobić kilka zdjęć ;)

babeczki, muffiny, muffinki, muffins,


Składniki:
250 g margaryny,
1 i 1/2  szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
4 łyżki gorzkiego kakao,
ewentualnie 1 łyżka rozpuszczalnej kawy,
4 jajka,
szczypta soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 szklanki mąki pszennej,


Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę, kawę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia. 
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem.
Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone.


babeczki, muffiny

Moje babeczki podałam z orzechowymi powidłami śliwkowymi. Połączenie powideł z orzechami wydawało mi się ciekawe i nie pomyliłam się. Te dwa smaki idealnie się uzupełniają. Orzechy są delikatnie chrupiące i smacznie komponują się ze smakiem powideł śliwkowych. Wielbiciele cynamonu odnajdą również i jego dodatek. Możecie użyć także zwykłych powideł lub wymieszać je z drobno posiekanymi i uprażonymi na suchej patelni orzechami.


Smacznego!

28 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł ;) Na święta idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. foremki do tych babeczek dostałam od koleżanki, która obiecała mi foremki do wykrawania ciastek ;) okazało się, że to muffinkowe serduszka z silikonu :)))

      Usuń
  3. o cholipa, wyglądają nieziemsko, już sam wygląd zachęca by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite babeczki, pomysł z powidłami bardzo mi przypadł do smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, podziwiam Twoją pomysłowość i pracowitość. Bardzo smakowicie wyglądają. Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bym zjadła takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie cudne ! No przeurocze są po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. grzechu warte!!! smakowite o mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyśmienite, a te powidła Małgosiu zaskakujące :0 nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić tego połączenia - niewątpliwie musi być anielskie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie dość że ślicznie wyglądają to pewnie są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale ciekawy przepis, aż się zastanawiam jak smakuje, pewnie obłędnie .. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To jest chatka Małgorzatka :))
    Babeczki mają prosty skład i to zawsze do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czuć już klimat świąt :) Na pewno są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I love it!
    Greetings, do you have a Twitter page that I may follow? Thanks
    jeux jeux

    OdpowiedzUsuń
  15. Te powidła są genialme! nie jadłam ich wprawdzie ale wyobrażam sobie ich smak. Może na jesień jakaś próba odtworzenia tych powideł?:D W każdym bądź razie, jako dodatek do babeczek nadają się idealnie)

    OdpowiedzUsuń
  16. Babeczki z powidłami?? - Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...