Obserwuj bloga przez email

Babeczki z orzechowymi powidłami

Pamiętacie mocno czekoladowe babeczki? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości. Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub  oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę powideł. Gwarantuję, że to połączenie smaków zachwyci. Tak jak zachwyciło moich gości, którzy pochłonęli je w iście ekspresowym tempie. Dobrze, że udało mi się zrobić kilka zdjęć.

babeczki, muffiny, muffinki, muffins,


Składniki:
250 g masła
1 i 1/2  szklanki cukru
1/2 szklanki wody
4 łyżki gorzkiego kakao
ewentualnie 1 łyżka rozpuszczalnej kawy
4 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
powidła śliwkowe z orzechami


Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę, kawę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia. 
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem.
Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone.


babeczki, muffiny

Moje babeczki podałam z orzechowymi powidłami śliwkowymi. 



28 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł ;) Na święta idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. foremki do tych babeczek dostałam od koleżanki, która obiecała mi foremki do wykrawania ciastek ;) okazało się, że to muffinkowe serduszka z silikonu :)))

      Usuń
  3. o cholipa, wyglądają nieziemsko, już sam wygląd zachęca by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite babeczki, pomysł z powidłami bardzo mi przypadł do smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Małgosiu, podziwiam Twoją pomysłowość i pracowitość. Bardzo smakowicie wyglądają. Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bym zjadła takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie cudne ! No przeurocze są po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. grzechu warte!!! smakowite o mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyśmienite, a te powidła Małgosiu zaskakujące :0 nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić tego połączenia - niewątpliwie musi być anielskie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie dość że ślicznie wyglądają to pewnie są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale ciekawy przepis, aż się zastanawiam jak smakuje, pewnie obłędnie .. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To jest chatka Małgorzatka :))
    Babeczki mają prosty skład i to zawsze do mnie przemawia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czuć już klimat świąt :) Na pewno są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I love it!
    Greetings, do you have a Twitter page that I may follow? Thanks
    jeux jeux

    OdpowiedzUsuń
  15. Te powidła są genialme! nie jadłam ich wprawdzie ale wyobrażam sobie ich smak. Może na jesień jakaś próba odtworzenia tych powideł?:D W każdym bądź razie, jako dodatek do babeczek nadają się idealnie)

    OdpowiedzUsuń
  16. Babeczki z powidłami?? - Mniam! :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...