Obserwuj bloga przez email

Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany

Są takie dni, kiedy nie chce mi się grzebać w kuchni za dużo. No ale jeść coś trzeba przecież, więc wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec. Makaronu gnieść też nie za bardzo mi się chciało. Taki leniwy dzień ;) Zrobiłam więc przegląd szafek i lodówki, i wpadłam na myśl, żeby zrobić ryż, ale inaczej niż na sypko. 



Kulki ryżowe:
półtorej szklanki ryżu,
2 jajka,
3 średnie marchewki,
mały pęczek zielonej pietruszki,
1 łyżeczka kurkumy,
sól, pieprz, ostra papryka,
mąka ziemniaczana do obtoczenia kulek.

Ryż podzielić na połowę. Jedną część ugotować w osolonej wodzie, drugą w osolonej i z dodatkiem kurkumy, która nada pięknego koloru. Wystudzić.
Marchew ugotować w łupince, obrać i pokroić w cienkie słupki. Pietruszkę posiekać niezbyt drobno.
Połowę ryżu delikatnie wymieszać z jednym jajkiem i z marchewką - przyprawić ostrą papryką. Drugą połowę ryżu wymieszać z drugim jajkiem i z pietruszką, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie.
Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem.


Sos z wędzonego boczku:
kilka grubszych plastrów wędzonego boczku,
1 średnia cebula,
śmietana,
ewentualnie pół łyżeczki mąki pszennej,
sól, pieprz - do smaku.

Boczek pokroić w średniej wielkości kostkę. Wytopić i podsmażyć na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przysmażyć. Odstawić z ognia i dodać śmietanę - tyle, ile potrzebujemy sosu, wymieszać. Jeśli mamy dobra, wiejską śmietanę wtedy nie trzeba jej zagęszczać niczym. Jeśli jednak mam najzwyklejszą sklepową, wtedy dobrze jest najpierw wymieszać ją z odrobiną mąki pszennej i po wlaniu do boczku zagotować.  Sos doprawić solą i pieprzem.


Smacznego!

19 komentarzy:

  1. Fajne... nie probowalam czegos takiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! takie proste fajne dania to w sam raz dla mnie! mi często się nie chce wymyślać czegoś na obiad - spróbuję w piątek:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie, pomysłowa jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem potrzeba matką wynalazków ;))))

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie. Chyba wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawy pomysł na ryż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na sypko, w tradycyjny sposób podany, jakoś mnie nie kręci ;)

      Usuń
  6. Super pomysł z tymi kulkami, chyba zrobię wtym tygodniu :)
    A prawie identyczny sos robię do pierogów z ziemniakami i kiszona kapustą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na obiad Małgosiu :) Na jutro już mam zaplanowany więc ten z chęcią wykorzystam w czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam na wieści czy smakowało :)

      Usuń
    2. zrobione i zjedzone :) pyszne było :) z tym że u nas zamiast boczku były piersi z kurczaka w tym sosie

      Usuń
    3. super :) bardzo się cieszę że Wam smakowało :)

      Usuń
  8. I w zasadzie wszystko mam, oprócz kurkumy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamień ją na inną kolorową przyprawę ;)

      Usuń
  9. ależ to smakowicie wygląda, pozwól że pomysł skradnę ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...