Obserwuj bloga przez email

Jabłecznik pod twarożkową kołderką: Listopadowe Wyzwanie Blogerek

Wczorajsza sobota upłynęła na wirtualnej  herbatce (i to nie jednej) połączonej z pieczeniem ciasta. Paulina zaprosiła mnie do wzięcia udziału we wspólnej, dość kameralnej akcji pt.: "Listopadowe Wyzwanie Blogerek - Wariacje na temat szarlotki". Było to bardzo miłe, że dziewczyny pomyślały o mnie :) Długo zastanawiałam się jakie ciasto upiec i w końcu zdecydowałam się na dość nietypową wersję jabłecznika, bo pod twarożkową kołderką. Przepis ten mam od ponad 20 lat, ale dawno z niego nie korzystałam. I w sumie to dziwne, bo to naprawdę bardzo smaczne ciasto :)




Zanim jednak zaproszę Was na jabłkową ucztę, chciałabym przedstawić pozostałe uczestniczki:

ORGANIZATORKI :


ZAPROSZONE BLOGERKI :

Monika
Renata
Eliza
...i ja :)

No to pora na kawałek ciacha :) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu (i smaku) taka wersja jabłecznika :)






Składniki ciasta:

125 gramów margaryny,
1 szklanka cukru,
3 jajka,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę. Margaryna musi mieć temperaturę pokojową oczywiście :) jeśli będzie zimna, to ciężko będzie połączyć wszystkie składniki.

Masa twarożkowa:
400 gramów twarożku homogenizowanego naturalnego,
4 łyżki cukru,
3 jajka,
3 łyżki maki ziemniaczanej.

Wszystkie składniki łączymy razem - można zrobić to mikserem.

...oraz:
1 kg jabłek.

Prostokątną (średniej wielkości) blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Utarte ciasto przełożyć na blaszkę, na nim ułożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłka. Ja pokroiłam jabłka na ćwiartki, a te ćwiartki jeszcze na 3 części. 
Na jabłka wylać masę twarożkową.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170 stopni i piec około 50 minut - aż masa serowa zacznie lekko złocić się. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i pozwolić ciastu "odpocząć" do lekkiego przestudzenia.

Ja użyłam średniej blaszki (28X25 cm), więc moje ciasto wyszło dość wysokie. Jeśli jednak użyjecie większej blaszki, wtedy wyjdzie cieńszy placek :)


Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane lukrem - jak kto lubi. Zaletą ciasta jest to, ze nie jest za słodkie, a twarożkowa masa ma dość neutralny smak, przez co bardzo dobrze czuje się smak jabłek. Jeśli zasmakuje Wam taka wersja jabłecznika, spróbujcie dodać więcej jabłek. I nie bójcie się, że ciasto stanie się zakalcowate :) nawet przy większej ilości jabłek jest puszyste :)

Smacznego!

33 komentarze:

  1. Cudowna szarlotka i ta kołderka :) Dziękuję, dziękuję, dziękuję :**

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wspaniale spędzony czas przy wspólnym pieczeniu :)
    Pyszna szarlotka !

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować... brzmi samkowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. nie robiłam nigdy z musem, ale gdyby najpierw upiec ciasto, potem wyłożyć mus i masę serową, to powinno się udać :)

      Usuń
  5. Uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami mmmm....

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł jabłka i twaróg, musi być pyszne:d

    OdpowiedzUsuń
  7. ciekawy pomysł z masą twarożkową - musi fajnie komponować się z jabłkami
    dziękuję za wspólną zabawę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również dziękuję :) Wasze ciasta mnie zachwyciły :)

      Usuń
  8. Ja także zdecydowałam się na sprawdzony przepis. Bo takie są najlepsze:) Czego dowodem jest i Twoja szarlotka, która wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się ta wersja szarlotki! Dziękuję za wspólne pieczenie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. liczę, że to był pierwszy, ale nie ostatni raz :)

      Usuń
  10. Ano przypadnie, bardzo fajnie wygląda, szczególnie ta biała masa z twarogu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo podoba mi się pomysł z masą twarożkową :)
    Dziękuję za wspólną zabawę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niebawem powtarzamy, ciekawe jaki tym razem będzie temat ;)

      Usuń
  12. No kochana:) toż to niebo w gębie juz widzę jak mój mężuś czyści talerzyk z tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój nie za bardzo lubi ciasta z owocami - na szczęście dla mnie :D

      Usuń
  13. coś jak sernik z szarlotką w jednym :) Pyszności !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może kiedyś będziemy miały okazję wspólnie upichcić coś "na żywo" :)

      Usuń
  14. Bardzo fajny pomysł na szarlotkę, prawdziwa wariacja ;)

    dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ta akcja to była mała wariacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ta kołderka brzmi bardzo smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Gosiu, ale cudo ;) uwielbiam ciasta z jabłkami, chyba wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super pomysl z ta twarozkowa kolderka, wyglada bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. No tak ani kawałka mi nie zostawiłaś:)Monika Szlązak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekaj, aż się spotkamy :) utuczę w mig ;)))

      Usuń
  20. uff jakie fajne ciacho ,pomyslowe musze zapamietać

    OdpowiedzUsuń
  21. Chciałabym zapytać jakiego twarożku używałaś do ciasta?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...