Obserwuj bloga przez email

Babeczki mocno czekoladowe z syropem różanym

"Odkopując" stare przepisy trafiłam na babeczki, które są bardzo puszyste i świetnie komponują się zarówno z bitą śmietaną, owocami, jak i z najróżniejszymi polewami - nie tylko czekoladowymi. Dzisiaj zamiast polewać je polewą, wykorzystałam do tego celu syrop różany.



Składniki na około 18 muffinkowych foremek:

250 g masła
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
6 łyżek gorzkiego kakao
4 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki pszennej
syrop różany

Masło rozpuścić, dodać cukier, wodę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia. 
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka - wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z ciastem.
Foremki muffinkowe napełniać do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni przez kilkanaście minut. Można pod koniec pieczenia patyczkiem sprawdzić czy są w środku upieczone.
(Ja swoje babeczki upiekłam w innych, niż muffinkowe, foremkach. Jednak ilość ciasta jest przewidziana na około 18 standardowych.)



Babeczki same w sobie nie są zbyt słodkie, dlatego wyśmienicie smakują polane syropem różanym.  


29 komentarzy:

  1. ale smaka mi narobiłaś:D chyba wypróbuje ten przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  2. mocno czekoladowe? coś dla mnie:D:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu taki przepis to coś dla mnie bo jest prosty :) Strasznego smaka mi narobiłaś bo te babeczki są tak kuszące że gdyby nie fakt że nie mam foremek to bym zaraz wzięła się za robienie ich i na kolację bym zgrzeszyła :) Ale z całą pewnością jest to przepis, który niebawem wypróbuję.
    Swoją drogą nawet dobrze że mieszkasz daleko bo inaczej często siedziałabym u ciebie na kawce wiedząc że robisz takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dobrze się zastanowić to zawsze można poprosić o pomoc firmę kurierską ;)

      Usuń
  4. czekoladowe, już samo słowo ma w sobie tyle słodkości, aromatu i smaku... z syropkiem mrrraaauuu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już któryś raz widzę syrop różany i coraz bardziej przemawia do mnie :)) Zastanawia mnie jak smakuje. Pysznie czekoladowo wyglądają babeczki ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. syropu różanego trzeba po prostu spróbować :)

      Usuń
  6. Rany, ależ z Ciebie kusicielka! Akurat teraz kiedy uziemiona jestem w domu i nie mam jak wyskoczyć na zakupy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty pomalujesz mi pazurki, ja upiekę babeczki - tylko czasowo trzeba się zgrać ;)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Kreseczko, ja śliniłam sie na widok Twoich piernikowych łośków ;)

      Usuń
  8. pysznie i nastrojowo tutaj u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Babeczki wyglądają pysznie, ale zachwyca mnie także porcelana. Dziękuję za ciepłe słowa na moim blogu. Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię wszystko, co mocno czekoladowe :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babki pierwsza klasa... "prawdziwe laski" :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A nooo.... kusisz ... kusisz..... niedobra TY !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...