Obserwuj bloga przez email

Zupa z pieczonej papryki

Porządkując komputer znalazłam zdjęcia pysznej, aromatycznej zupy, którą robiłam jakiś czas temu. Nie wiem jak to się stało, że zupełnie zapomniałam wstawić ten przepis.
Pomysł na zupę pojawił się przypadkiem. Była reszta rosołu z niedzieli i kompletny brak pomysłu co na poniedziałkowy obiad. A że przy okazji kuchnia zawalona była papryką przygotowywaną do zawekowania w kilku różnych postaciach (ciekawe, czemu nie wrzuciłam tutaj?...), to jakoś tak postanowiłam, że i na obiad będzie coś z papryki. No i zrobiłam zupę krem z opiekanej w piekarniku papryki.

kremowa zupa z papryki, jak upiec paprykę, jak obrać paprykę ze skóry?, daylicooking


Składniki:
około 3 litry rosołu lub bulionu wraz z warzywami
3 papryki czerwone
3 liście laurowe
10-12 ziaren ziela angielskiego
sól, papryka mielona (ostra i słodka) - do smaku
czosnek - dla lubiących go

Do przygotowanego rosołu (bulionu) dodać liście laurowe i ziele angielskie. Chwilę pogotować na niewielkim ogniu.


Paprykę umyć, osuszyć i w całości upiec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni. Skórka powinna pokryć się czarnymi plamkami, wtedy papryka jest gotowa. Wyjąć ją, spryskać wodą i przełożyć do woreczka lub okryć szczelnie folią spożywczą. (Parująca woda odparzy skórkę, która po przestygnięciu papryki, łatwo da się zdjąć.) Usunąć gniazdo nasienne i pokroić obraną ze skórki paprykę na mniejsze kawałki. 


Przełożyć do garnka z rosołem i warzywami. Całość gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Po tym czasie wyjąć liście laurowe i ziele angielskie, a warzywa i paprykę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito.


Zupę doprawić solą i papryką. Można przecisnąć przez praskę czosnek, jeśli ktoś go lubi. Gęstość zupy można regulować ilością dodanego rosołu. Gdyby nam go zabrakło, wtedy można dolać trochę przegotowanej wody i zagotować.


Zupę można podać w formie kremu, wtedy miksuje się wszystkie warzywa i paprykę maksymalnie. Można jednak drobno posiekać wszystko, a wtedy otrzymamy klasyczną zupę z kawałeczkami warzyw.


Jako dodatek podałam własnej roboty pszenno-żytnią bułkę, którą natarłam czosnkiem. Zupę skropiłam oliwą, która nadała zupie ciekawego posmaku.




11 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...