Obserwuj bloga przez email

Zupa dyniowa z imbirem

Październik to miesiąc kojarzący mi się z pięknymi pomarańczowymi dyniami. Widać je niemal w każdym sklepie i na każdym straganie. Przybierają fantazyjne kształty, są małe i wielkie, mocno pomarańczowe i blade, miejscami zielonkawe. Po prostu piękne i urokliwe :) Możemy z nich przygotowywać wiele smacznych potraw, albo dekorować mieszkanie. Ile w nas fantazji, tyle sposobów na wykorzystanie dyni. W moim domu porozkładane są już malutkie dynie, niektóre po wydrążeniu służą jako lampion lub świecznik. No ale, żeby móc kreatywnie myśleć  trzeba najpierw zjeść coś smacznego ;) zapraszam zatem na zupę dyniową z imbirem :)



Składniki:
dynia o wadze około 2 kg
świeży imbir - około 5 cm
1 większa cebula
rosół lub bulion warzywny
duża szczypta cukru
3-4 łyżki oleju
sól i ostra mielona papryka - do smaku

Dynię pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry i usunąć środek z pestkami.
Pokroić w kostkę - od jej wielkości zależy czas gotowania. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością rosołu lub bulionu i udusić do miękkości.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Imbir oskrobać i zetrzeć na drobnej tarce, a następnie dodać do cebuli i dusić przez kilkanaście minut.
Do miękkiej dyni przełożyć cebulę z imbirem, zalać rosołem (bulionem) w ilości kilka cm powyżej poziomu warzyw. Całość gotować jeszcze na wolnym ogniu przez 5-10 minut. Zmiksować i doprawić solą i ostrą papryką. Polecam Wam płatki chili, które można kupić w małych szklanych młynkach - sprawdzają się rewelacyjnie.



Zupę można podać z jogurtem naturalnym lub śmietaną, posypaną uprażonymi pestkami z dyni. Ja ograniczyłam się do dodatku śmietany i pajdy pszennego chleba upieczonego z ziołami i żółtym serem.




Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje! Chyba poprosze babcię żeby mi kupila małą dynie i przygotuje sobie taką zupke :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosiu, skusiłaś mnie, kupuję dynię i pierwszy raz będę gotować dyniową zupkę :) A przepis na chlebek też gdzieś znajdę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chlebek możesz zrobić z tego przepisu:
      http://daylicooking.blogspot.com/2013/04/drozdzowy-wieniec-serowy-z-zioami.html
      upiecz go nie na blasze, lecz na przykład w naczyniu żaroodpornym, żeby urosło do góry, a nie na boki :)
      jakby co, to śmiało pisz :)

      Usuń
    2. Gosiu, zupka wyszła pyszna i niesamowicie sycąca - właśnie zjedliśmy :) Dodałam jeszcze 2 ząbki czosnku do smaku. Pół dyni mi jeszcze zostało i chyba powtórzę zupę na niedzielę, jak przyjadą teściowie w odwiedziny :D

      Usuń
    3. ja też czasem czosnek dorzucam :) dynia jest niesamowita, daje spore pole do popisu :)
      cieszę się, że smakowało :)
      buziaki dla Fiskusa :***

      Usuń
  3. Witam,

    Od dzisiaj trwa nasz nowy konkurs kulinarny. Wystarczy wysłać zdjęcie i przepis halloweenowego dania.
    Do wygrania mamy przepiękne fartuszki od nous4you.pl.

    Zapraszam do udziału http://north.pl/halloween-konkurs.html
    i pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zaproszenie :) konkurs faktycznie świetny :)

      Usuń
  4. Wygląda mega apetycznie ! Nigdy nie jadłam zupy z dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U dobrej gospodyni zupa z dyni :))

    OdpowiedzUsuń
  6. O rajuśku, jaka ładna zupka Gosiu :) Musze zobaczyć czy u nas dynię zdobędę. Powinna być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja nigdy nic z dyni nie jadłam, trzeba będzie mieć ten pierwszy raz :) Zupka świetna.

    OdpowiedzUsuń
  8. dynia i imbir-połączenie jak najbardziej super! :)
    Mnie się podoba taka zupa, mmm!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam zupę dyniową, ale takiej z imbirem jeszcze nie jadłam :P prezentuje sie pysznie więc Gosiu zabieram miseczke :P

    OdpowiedzUsuń
  10. zupa wygląda baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wstyd się przyznać, ale nie jadłam nigdy zupy dyniowej. Twoja wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...