Obserwuj bloga przez email

Zapiekanka a'la tarta z gotowanego kurczaka i warzyw

Zupy zawsze gotuję na mięsie, czasem są to żeberka, czasem kawałek karkówki ładnie przerośniętej tłuszczem, a czasem po prostu kurczak. I wtedy powstaje problem: co zrobić z ugotowanym mięsem? Nieraz kroję drobno i dodaję do zupy, ale nie zawsze jest to dobry pomysł i nie zawsze pasuje. Jednym ze sposobów na wykorzystanie takiego mięsa jest dodanie go do zapiekanki, która jest niezwykle delikatna i daje duże pole do popisuj, jeśli chodzi o przyprawienie jej. 


Składniki:
kruche ciasto*,
gotowany kurczak,
warzywa z rosołu: marchew, pietruszka, seler,
4 łyżki mleka,
2 jajka,
sól, pieprz,
natka pietruszki,
żółty ser.


Dowolną foremkę do zapiekania lekko nasmarować tłuszczem. Zetrzeć kruche ciasto na grubość około 1 cm. Podpiec w temperaturze około 180 stopni.
Na podpieczonym cieście ułożyć kawałki mięsa, pokrojone warzywa  i posypać posiekaną natką pietruszki.


Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz - wylać na zapiekankę. Ser żółty zetrzeć na tarce i posypać nim zapiekankę.


Piec przez kilkanaście minut w temperaturze 180-190 stopni.


Podawać z ulubionym sosem lub ketchupem :)


Smacznego!

* Kruche ciasto robię bardzo prosto i szybko. 2 kostki masła i około 0,9 - 1 dkg pszennej mąki wraz ze szczyptą soli zagniatam na gładkie ciasto. Odstawiam do lodówki w zamykanym pojemniku i przez tydzień - półtora tygodnia mogę go użyć do zrobienia na przykład szybkiej tarty. Nie ma obaw, że takie ciasto się zepsuje, gdyż nie w nim nic poza tłuszczem i mąką. Wielką zaletą takiego ciasta jest niezwykła kruchość i delikatność.

25 komentarzy:

  1. O wow :) o mniam :) Małgosiu recykling żarciowy najwyższych lotów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu ja nie moge tu zaglądać,bo zaraz jestem glodna !:) taaakie pyszności !!:) Małgosiu odwiedź mnie prosze hihi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dobra, przyjeżdżam ;)))) ale Ty w zamian nauczysz mnie malować się tak cudnie :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. częstuj się, jedzenia u mnie nie brakuje ;) hihihi....

      Usuń
  4. I zajrzałam do ciebie przed pójściem spać, teraz będą mi się takie pyszności śnić :) A wiesz, że wygrałaś książkę w rozdaniu u mojego męża?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja droga, Ty dziś same miłe słowa :) strasznie się ciesze :*****

      Usuń
  5. Bardzo dobra,taka delikatna,lekka.Podoba mi się.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka kolorowa! aż szkoda zjeść! wygląda naprawdę apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak pizza:) Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności! A przepis na kruche pewnie wypróbuję niebawem (tyle, że z połowy porcji) :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiesz, że przepis na to kruche ciasto zabieram ze sobą. Nie raz by się zrobiło jakąś zapiekankę, jednak nigdy nie umiałam zrobić odpowiedniego ciasta. A kurczak czy inne gotowane mięsko zostaje bardzo często z obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie ciasto można spokojnie trzymać w lodówce, albo w zamrażarce :) ja czasem robię go jeszcze więcej i zamrażam porcje wielkości jajka, wtedy łatwo jest je zetrzeć :)

      Usuń
  10. Wygląda rewelacyjnie i jestem pewna, że tak samo smakuje :) Niedługo się przeprowadzam "na swoje" i już wiem od kogo będę się uczyć w sprawach kuchennych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna, kolorowa i na pewno bardzo smaczna!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też nie lubię marnować jedzenia, zawsze staram się coś wymodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. muszę w końcu kupić taka blaszkę. w brzuchu mi burczy teraz:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...